NVRD

De NVRD verenigt Nederlandse gemeenten verantwoordelijk voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte en hun afval- en reinigingsbedrijven

 

15 december 2016Beslommeringen rond diftar

 

Twintig jaar na de uitvinding van het diftar-instrument functioneert het in veel gemeenten. In plaatsen waar het gemeentebestuur invoering overweegt, leidt de prijsprikkel tot felle discussies in de gemeenteraad. Hoe gaan de wethouders Filip van As (Zwolle),  Frits Rorink (Deventer) en Hilde Niezen (Gouda) hiermee om?

03 Nijmegen betaalde vuilniszakken.JPG

In Zwolle is de SP eind september een petitie begonnen tegen het voornemen van wethouder Filip van As (Christen Unie) om inwoners van Zwolle te laten betalen per keer dat zij restafval aanbieden. De gemeente overweegt dergelijk gedifferentieerde tarieven (diftar) in te voeren om de burgers aan te zetten tot betere afvalscheiding.

In Deventer kwam wethouder Frits Rorink naar eigen zeggen in een gespreid bedje. “De beslissing tot het invoeren van diftar was al in 2012 genomen, na veel politieke discussie.” In Oldenzaal ondervond hij die commotie zelf aan den lijve. “Veel partijen drijven er wat goedkope politiek mee”, vindt hij. “Ze menen op voorhand al dat 'de bevolking in deze stad er niet aan toe is.'

Wethouder Niezen investeerde veel in bewonersavonden, waar overigens vooral voorstanders van diftar op af kwamen. “Je moet zowel met de bevolking als in het politieke proces in de gemeenteraad het gesprek op inhoud voeren en niet op gevoelens”, zo heeft ze geleerd.

 

Klik hier voor het hele artikel (alleen voor NVRD-leden en GRAM-abonnees)

Share |