NVRD

De NVRD verenigt Nederlandse gemeenten verantwoordelijk voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte en hun afval- en reinigingsbedrijven

 

30 maart 2017In Almere gaan ook bedrijven afval scheiden

Voor huishoudens is het scheiden van afval de normaalste zaak van de wereld. Maar bij bedrijven waar ook veel papier, plastic en drankenkartons worden gebruikt, verdwijnt alles vooralsnog in dezelfde prullenbak. In Almere gaan ze dat anders doen. De stad wil in 2020 afvalvrij zijn en dus komen er nu ook papierbakken en plasticcontainers op scholen, buurtcentra, zorgpunten en al het gemeentelijk vastgoed. En er komt geen cent subsidie aan te pas.

04 Almere afvalwagen nwe sticker

Waar er voor het scheiden van huishoudelijk afval in Nederland al tal van regelingen zijn – denk aan de campagne Van Afval Naar Grondstof – zo was er voor het scheiden van dezelfde afvalstromen bij bedrijven nog weinig geregeld. Johan Luiks, teamleider beleid en advies bij de gemeente Almere legt uit wat er aan de hand is. “In Nederland heb je de rare situatie dat er onderscheid wordt gemaakt tussen aan de ene kant huishoudelijk afval en aan de andere kant bedrijfsafval. Voor persoonlijk afval zijn allemaal goede regelingen binnen het project Van Afval Naar Grondstof, maar voor bedrijfsafval hebben we die afspraken niet. Dat leidt in de praktijk tot de situatie dat de particuliere inzamelaars het bedrijfsleven maar gewoon links laten liggen als het gaat om gescheiden inzameling.”

Klik hier voor het hele artikel (alleen voor NVRD-leden)

Share |