NVRD

De NVRD verenigt Nederlandse gemeenten verantwoordelijk voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte en hun afval- en reinigingsbedrijven

 

30 maart 2017Met alternatieve brandstoffen op weg naar zero-emissie?

Binnen de afvalsector zijn belangrijke ontwikkelingen gaande om klimaat én omgevingskwaliteit te verbeteren. Het uiteindelijke doel is duidelijk: zero-emissie transport, waarbij elektriciteit en waterstof worden genoemd als schoonste alternatieven voor fossiele brandstoffen. Toch kiezen gemeenten vaak voor een tussenweg - de zogenaamde transitiebrandstof - zoals (BIO-)CNG en (BIO-)LNG, GTL of voor hybride voertuigen. Maar wat is eigenlijk de impact op het klimaat en de gezondheid van deze alternatieve brandstoffen?

08 Alternatieve brandstoffen_Volvo FE Hybrid Gemeente Breda_1

De afvalbranche leent zich goed voor de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen. Dit komt enerzijds door de veelal vaste rijpatronen van afvalvoertuigen binnen een bepaald gebied, waardoor de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen makkelijker kan worden geïmplementeerd. Anderzijds komt dit doordat afvalvoertuigen met een lage uitstoot een belangrijke bijdrage leveren aan luchtkwaliteit en leefbaarheid, met name in stedelijk gebied.

klik hier voor het hele artikel (alleen voor NVRD-leden)

Share |