9 juni 2017: Circulair kantoor Alliander

Deze bijeenkomst stond in het teken van circulair bouwen. We zijn op bezoek geweest bij het door architect Thomas Rau ontworpen Alliander-kantoor in Duiven, een bijzonder innovatief gebouw vanwege zijn circulariteit.

Bijeenkomst 9-6

Een rondleiding door het gebouw liet ons zien waarom. Maar liefst 80 procent van de aanwezige materialen is hergebruikt: “Er is meer afval gebruikt voor de totstandkoming van het gebouw, dan dat de bouw aan afval heeft opgeleverd”. Dat is nog eens een mooi voorbeeld van afval naar grondstof!

Het tweede deel bestond uit een presentatie over het Waste to Chemicals consortium: een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen, die een belangrijke stap zet in de transitie naar een duurzaam en circulair productieproces van chemicaliën en een alternatief biedt voor fossiele bronnen. Tot slot werden de deelnemers aan het werk gezet met een case van Alliander: Wat zou Alliander met de kostbare (ondergrondse) grondstoffen kunnen doen in de toekomst? Creatieve businesscases, verdienmodellen en grondstoffenpaspoorten kwamen bij de oplossingen aan bod. Dit werd uiteraard beloond met een gezellige netwerkborrel.