Kennisbijeenkomst 'Bestaat de perfecte verpakking? '

Bestaat de perfecte verpakking? Deze vraag staat centraal bij de kennisbijeenkomst die de NVRD samen met de Young Professionals organiseert op 16 januari aanstaande in de Mauritskazerne in Ede. We praten nu al jaren over verpakkingen, vergoedingen, sortering en recyclebaarheid waarbij vanuit verschillende invalshoeken wordt beargumenteerd wat een goede verpakking is. Maar om in eerste instantie begrip te krijgen voor elkaars argumenten en waar mogelijk dichter tot elkaar te komen en samen op te trekken, is het goed om met elkaar hierover in gesprek te gaan.

 

Zowel de ketenpartners in de branche als grote bedrijven en winkelketens zetten op dit moment stappen om een bijdrage te leveren aan de transitie naar een circulaire economie. Hoogste tijd dus om kennis en krachten te bundelen en de consument bij het aankoopgedrag en de inwoner bij haar afvalgedrag een eenduidige boodschap mee te geven zodat ze een duurzame keuze kunnen maken. Maar welke bijdrage kunnen we als branche leveren? Om goed uit te leggen waarom een verpakking van een bepaald materiaal is gemaakt en dus bij een bepaalde afvalstroom terecht komt, moeten we ons verdiepen in het 'waarom'. Denk hierbij aan de ellenlange discussies over de chipszak, de folie rond de komkommer maar ook de zwarte vleesschaaltjes. Daarnaast is het belangrijk om als branche een bijdrage te leveren aan terugkoppeling in de keten zodat bijvoorbeeld marketeers, ontwerpers, inkopers en andere beslissers zich bewust zijn van de impact in de afvalketen.

Programma

11.30-12.30  Inloop met lunch van lokale leveranciers

12.30-12.45 Actuele ontwikkelingen Transitieagenda’s, Plastic pact en Raamovereenkomst door Olaf Prinsen, directeur NVRD en lid transitieteam consumptiegoederen

12.45-13.15 Unilever op weg naar duurzame en recyclebare verpakkingen door Rob Hamer, Vice president Agrifood External Affairs Unilever

13.15-13.45 Duurzame afwegingen bij het ontwerp en keuze verpakkingen praktijkvoorbeeld door Taco Kingma, Sustainability manager Friesland Campina

13.45-14.05   Koffiepauze

Om antwoord te geven op de vraag “Bestaat de perfecte verpakking? ” wordt door 4 deskundigen vanuit hun eigen vakgebied beschreven waar op gelet wordt bij het ontwikkelen van een verpakking:

14.05-14.30  Industrieel ontwerper Bjorn de Koeijer, Universiteit Twente

14.30-14.55  Packaging specialist Nienke van der Veen, Hema

14.55-15.20   Ketendeskundige Marieke Brouwer, Wageningen University & Research

15.20-15.45   Consumentengedragsdeskundige

15.45-16.00   Snackpauze met ophalen vragen panel

16.00-16.30   Vervolgens reageren de 4 deskundigen in een panel op elkaars perfecte verpakking, op stellingen en op vragen vanuit de zaal en wordt gekeken het er wellicht beter kan

16.30-17.00  Wrap up over het voorkomen van voedselverspilling en de rol van verpakkingen door Toine Timmermans, directeur Samen tegen voedselverspilling

17.00-18.15   Nieuwjaarsborrel

 

Kosten: € 235,- excl. BTW voor leden NVRD
€ 335,- excl. BTW voor niet-leden

Datum en tijdstip:
2020-01-16T11:30:00 2020-01-16T17:30:00
Locatie:
Mauritskazerne
Adres:

Ede
Aanmeldperiode: