Pagina
delen
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die organisaties verplicht om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Met deze richtlijn wordt een duurzaamheidsrapportage een vast onderdeel van het jaarverslag. Hierdoor wordt het succes van een organisatie niet langer uitsluitend bepaald door financiële resultaten, maar ook door haar prestaties op het gebied van duurzaamheid.
Pagina
delen
- EU Taxonomy: definieert wat duurzame activiteiten zijn.
- Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR): geeft inzicht in hoeveel geld naar duurzame activiteiten gaat en wat de impact daarvan is.
- CSRD: bepaalt hoe organisaties bijdragen aan de verduurzaming van de EU.
- Meer dan 250 medewerkers (gemiddeld over één jaar)
- Meer dan 50 miljoen euro omzet
- Meer dan 25 miljoen euro balanstotaal
Tijdlijn
- 2022: de Europese Unie heeft de CSRD aangenomen
- 2023: het voorbereidingsjaar voor alle CSRD-plichtige bedrijven
- 2024: de CSRD treedt in werking voor de bedrijven die voorheen volgens de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moesten rapporteren
- 2025: de CSRD treedt in werking voor alle ‘grote’ bedrijven die niet onder de NFRD vielen
- 2026: de CSRD treedt in werking voor alle beursgenoteerde kleine- en middelgrote ondernemingen (kmo’s)
- 2027: de CSRD treedt in werking voor alle niet-EU-bedrijven met significante activiteiten in de EU
Onze doelen
Naast het voldoen aan de minimale wettelijke verplichtingen, streven we binnen de NVRD ook naar:
- Het ontwikkelen van een uniforme rapportage, waarbij NVRD-leden grotendeels over dezelfde criteria rapporteren en deze op dezelfde manier definiëren.
- Het bevorderen van alle NVRD-leden, zowel verplicht als vrijwillig, om waar mogelijk in lijn met de CSRD-kaders te communiceren over hun impact op mens en milieu.
- Het laten dienen van de publieke sector als voorbeeld voor private partijen in de manier waarop zij invulling kunnen geven aan de CSRD en zo bij te dragen aan een duurzame mentaliteitsverandering.
Wat wij doen
Binnen het overkoepelende project BrancheStuurInformatie (BSI) is het projectteam CSRD opgericht. Dit projectteam richt zich op twee onderdelen.
In het kader van BSI brengt het projectteam in kaart welke data er binnen de CSRD gerapporteerd moet worden en hoe deze data in het juiste format aangeleverd kan worden aan de ESAP (European Single Access Point).
Daarnaast houdt het projectteam zich bezig met het voorbereiden van de branche op de implementatie van de CSRD. Dit gebeurt onder andere door:
- Het distilleren en verstrekken van informatie.
- Het opstellen van kennisdocumenten.
- Het organiseren van bijeenkomsten waarbij we met de CSRD-plichtige en geïnteresseerde leden in gesprek gaan over de ontwikkelingen en de collectieve branche aanpak.
Meer weten
- Veelgestelde vragen CSRD – Europese Commissie
- European Sustainability Reporting Standards (ESRS) – Nederlands
- CSRD en ESRS – Vragen en antwoorden – Sociaal-Economische Raad en Raad voor de Jaarverslaggeving
- Toelichting CSRD vereisten – White paper – Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants en Zuyd Hogeschool
- Implementation guidance for the materiality assessment – EFRAG
- Implementation guidance for value chain – EFRAG
- Draft list of ESRS data point methodology – EFRAG
- Draft list of ESRS data points – EFRAG
- AFM rapport: ‘Transparante netzerodoelstellingen vragen om lef’
Aan de slag
- Kennisdocument: ‘De dubbele materialiteitsanalyse (DMA)’
- Kennisdocument: ‘Aan de slag met CSRD voor NVRD leden’
- Powerpoint: ‘Dubbele materialiteitsanalyse voor NVRD-leden’
- Powerpoint: ‘Aan de slag met CSRD voor NVRD-leden’
Wil je als lid van de NVRD ook aan de slag met deze duurzaamheidsrapportage? Neem dan contact met ons op en ontvang vrijblijvend meer informatie over hoe jouw organisatie betrokken kan raken bij onze gezamenlijke aanpak. Ook voor vragen over dit onderwerp staan onze experts voor je klaar.
Projectplanning
2024
- Branchespecifieke datapunten in kaart brengen door middel van een framework voor de afvalbranche waarbij 80% tot 85% van de datapunten voor een NVRD basis-lid overeenkomen.
- Met deze datapunten kan het deelprojectteam ICT een datatabel opleveren waarin alle verplichte en branchespecifieke CSRD-data kan worden ingevuld. Zij ontwikkelen een protocol waarmee deze data eenvoudig uit de eigen systemen van de organisatie kan worden opgehaald.
- Om eenvoudig gebruik te maken van de CSRD-datatabel dient het protocol te worden toegepast in de software van de organisatie. Organisaties geven hiervoor zelf de opdracht aan hun softwareleverancier. Het deelprojectteam ICT voert gesprekken met leveranciers om hen hierop voor te bereiden.
- De CSRD-rapportage moet in een specifiek digitaal format worden aangeleverd aan het European Single Access Point (ESAP). Het digitaal format wordt zo ingericht dat deze rechtstreeks aan te leveren is aan het ESAP.
- Het door de NVRD aangeleverde protocol voldoet aan de Europese CSRD-eisen en is procesmatig te controleren door een accountant, zodat deze ook aan de transparantieverplichting voldoet.
Platform CSRD
Wil je meepraten over hoe we de CSRD toepassen in de afval- en reinigingssector? Sluit je dan aan bij het Platform CSRD van de NVRD.
Sluit je aan bij het Platform CSRD van de NVRD
Om mee te denken
Om kennis te delen
Om te klankborden
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik beginnen met de CSRD binnen mijn organisatie?
Het is belangrijk om te beginnen met de voorbereiding, oftewel het samenstellen van een team of het aanstellen van een projectleider voor de duurzaamheidsrapportage. Dit is de eerste belangrijke stap in het rapportageproces van de CSRD. Het kennisdocument ‘Aan de slag met CSRD voor NVRD-leden’ kan hierbij helpen.
Hoe ziet het rapportageproces van de CSRD eruit?
Na een zorgvuldige voorbereiding volgt de tweede en belangrijkste stap in het CSRD-proces: de dubbele materialiteitsanalyse. Om hierbij te helpen heeft de NVRD een kennisdocument opgesteld: ‘De dubbele materialiteitsanalyse binnen de CSRD’. Hierin wordt per stap uitgelegd hoe een dubbele materialiteitsanalyse kan worden uitgevoerd. Houd er rekening mee dat dit proces gemiddeld 6 tot 8 maanden in beslag kan nemen.
Daarna kan aan de slag worden gegaan met de gap-analyse. Deze maakt duidelijk wat er nog moet gebeuren om de eerste CSRD-rapportage af te ronden. Dan komt het bepalen van de KPI’s (Key Performance Indicators) voor het monitoren van de duurzaamheidsdoelstellingen. Vervolgens kan begonnen worden met het verzamelen van de nodige data en het inrichten van de governance-structuur.
Om te kunnen voldoen aan de CSRD moeten organisaties meer, gedetailleerdere en ook nieuwe data verzamelen, verwerken én beoordelen om er uiteindelijk over te rapporteren. De CSRD omvat twaalf standaarden en 82 rapportagevereisten die samen leiden tot circa 500 kpi’s en naar schatting meer dan 10.000 onderliggende datapunten.
De een na laatste stap bevat de assurance, waarbij een accountant assurance verstrekt over de gepubliceerde duurzaamheidsinformatie. Dan kan er gerapporteerd worden!
Wat zijn de European Sustainability Reporting Standards (ESRS)?
De ESRS zijn een reeks duurzaamheidsonderwerpen die zijn ontwikkeld door de EFRAG (onafhankelijk organisatie van de Europese Commissie) om consistentie en transparantie te bevorderen bij duurzaamheidsrapportage binnen Europa. Deze standaarden zijn een belangrijk onderdeel van de Europese inspanningen om duurzaamheidsverslaggeving te harmoniseren en te verbeteren. Ze zijn gericht op het bieden van duidelijke richtlijnen en indicatoren die organisaties kunnen gebruiken om hun impact op het milieu, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en hun governance te meten en te rapporteren.
Is er een Nederlandse versie van de ESRS beschikbaar met toelichting per onderwerp?
Ja, er is een Nederlandse versie beschikbaar van de ESRS inclusief toelichting per thema en onderwerp indien nodig. Deze kun je hier downloaden. De NVRD heeft bij de duurzaamheidsonderwerpen ook branchespecifieke invulling gegeven voor de afvalbranche. Dit document is opgesteld door de NVRD in samenwerking met Rova, HVC en Omrin. Met dit document hopen we een uniform kader te bieden voor onze branche, maar kan het wel zijn dat organisaties aanvullende specifieke invullingen moeten geven afhankelijk van hun omstandigheden en activiteiten.
De ESRS-onderwerpen die in ieder geval materieel zijn voor onze branche worden in de ESRS-themalijst geïdentificeerd door middel van een gele markering, waarbij voor elk van deze gemarkeerde onderwerpen een beknopte toelichting wordt verstrekt.
Indien nodig is er bij deze onderwerpen ook branchecontext verstrekt. Dit overzicht dient als vertrekpunt voor organisaties in onze branche. Het is echter mogelijk dat de exacte definities variëren en/of dat meer onderwerpen materieel zijn dan degene die geel gemarkeerd zijn, afhankelijk dus van de specifieke context van de eigen organisatie.
Geldt de CSRD ook voor de NVRD-leden die onder een gemeenschappelijke regeling vallen?
Het toepassingsbereik van de CSRD lijkt vooralsnog beperkt tot bepaalde NV’s, BV’s, CV’s en VOF’s, naast specifieke typen financiële ondernemingen. Er is momenteel geen reden om aan te nemen dat gemeenschappelijke regelingen onder het toepassingsbereik van de CSRD zullen vallen. Het is echter mogelijk dat de wetgever de Nederlandse wet- en regelgeving inzake duurzaamheidsverslaggeving in de toekomst van toepassing verklaart op het jaarverslag van gemeenschappelijke regelingen. In de ‘Wet gemeenschappelijke regelingen’ en het ‘Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten’ zien we op dit moment geen aanwijzingen die hierop duiden.
Dit is echter geen reden om als (nog) niet CSRD-plichtig lid niets te ondernemen. Iedereen zal hiermee te maken krijgen, ook partijen die niet direct CSRD-plichtig zijn zullen vragen ontvangen vanuit de waardeketen of andere stakeholders. Het keteneffect van de CSRD-verplichting, waarbij ook inzicht in de impact van ondernemingen in de waardeketen wordt gevraagd, en andere Europese maatregelen kunnen er namelijk voor zorgen dat ook leden die nu (nog) niet onder de CSRD-verplichting vallen, sneller actie moeten ondernemen op het gebied van verduurzaming. Het is daarom verstandig om de ontwikkelingen nauwlettend te blijven volgen en voorbereidingen te treffen.
Wat betekent de CSRD voor de afvalbranche?
Voor onze branche resulteert de CSRD in gedetailleerdere rapportages over milieueffecten en sociale effecten, inclusief de beoordeling van brede welvaart. Dit omvat voor de impactmaterialiteit bijvoorbeeld:
- De jaarlijkse uitstoot van fossiele brandstoffen door onze inzamelvoertuigen.
- Het jaarlijkse waterverbruik voor het schoonspuiten van onze inzamelvoertuig.
- De hoeveelheid zout die jaarlijks wordt gebruikt op openbare wegen om gladheid te bestrijden.
Daarnaast is er aandacht voor financiële materialiteit, zoals:
- Regelgeving die de richtlijnen bepaalt voor fysieke belasting van beladers, wat kan leiden tot aanpassingen in werknemersinzet en systemen.
- De toenemende afvalstoffenbelasting voor het verbranden van restafval, die bijdraagt aan CO2-uitstoot. Hogere aanvoer van restafval bij verwerkers heeft dus financiële gevolgen.
- Veranderingen in wetgeving die onvoorziene neveneffecten en hogere kosten kunnen veroorzaken, zoals de recente kwesties met lachgascilinders.
Kortom, onze branche moet rapporteren over deze zaken om duidelijk te maken welke impact we hebben op mens en milieu en hoe we streven naar verbetering, oftewel een meer duurzamere toekomst met een circulaire economie.