Onkruidbeheer zonder chemie vergt een slimme integrale aanpak, een gecombineerde inzet van methoden en preventief beleid op het voorkomen van onkruid. Op deze manier kunnen de kwaliteit en kosten op termijn beheersbaar blijven, zo bleek uit onderzoek uitgevoerd door Tauw in 2013. Gemeenten, beheerders en gebruikers hebben de afgelopen jaren toegewerkt naar nieuwe evenwichten.
In 2020 start de NVRD, samen met een aantal leden, een onderzoek naar de huidige stand van zaken in het onkruidbeheer, om te onderzoeken of deze evenwichten gevonden zijn. Het betreft een landelijke inventarisatie van ervaringen en de inzet van methoden en technieken. Daarnaast wordt aandacht besteed aan zowel de mogelijke neveneffecten van chemievrije beheersing, zoals grotere wortelopdruk, alsook de effecten van andere trends en ontwikkelingen, zoals het langer wordende groeiseizoen door klimaatverandering. Doel van het onderzoek is dus het verkrijgen van inzicht in de stand van zaken, ervaringen en ontwikkelingen van de onkruidbeheersing in Nederland om vervolgens zowel de onkruidbeheersing te verbeteren en input te leveren en aanbevelingen te doen voor de toekomstige aanpak van onkruidbeheersing in zowel uitvoering als beleid.
Per 1 april 2020 is de gewijzigde Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden in werking getreden. Een aantal uitzonderingen op het verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn ingeperkt, waaronder ook voor het gebruik in de openbare ruimte. Een uitzondering is gemaakt voor een onkruid, insect of schimmel, waarvoor het gebruik van een gewasbeschermingsmiddel nog onvermijdelijk is, ondanks dat een geïntegreerde gewasbescherming wordt toegepast. De deskundigenadviezen, waar de lijsten met uitzonderingen op zijn gebaseerd, vindt u op hier. De geconsolideerde versie van de regeling zal op termijn beschikbaar zijn op https://wetten.overheid.nl.