Nationaal Gladheidbestrijdings-congres 2024

Op 4 april 2024 organiseert de NVRD voor de 14e keer het Nationaal Gladheidbestrijdingscongres. Hét landelijke congres voor alle professionals betrokken bij gladheidbeheer op de Nederlandse en Vlaamse wegen.

Tijdens het Nationaal Gladheidbestrijdingscongres praten experts uit de branche je bij over de laatste trends in gladheidbeheer en leer je welke innovaties ons de komende jaren te wachten staan. In het plenaire programma laten we ons inspireren door enkele keynote sprekers en presenteert CROW de geheel vernieuwde publicatie over de organisatie en bestrijding van Wintergladheid. Ook maken we bekend wie zich Strooiheld van het jaar gladheidsseizoen 23-24 mag noemen.

Later op de dag kan je in twee rondes kiezen uit steeds 3 inhoudelijke deelsessies en presenteren leveranciers via pitches, op de beursvloer en op het buitenterrein hun nieuwste producten en diensten.

Sprekers

  • Henry Meijdam

    Dagvoorzitter

  • Amara Onwuka

    Senior meteoroloog

  • Carlo van de Weijer

    Directeur Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute

Programma

09:00

Inloop

10:00

Start plenair programma

12:00

Lunch

13:15

Ronde 1: deelsessies en pitches

14:15

Pauze

14:45

Ronde 2: deelsessies en pitches

15:45

Start netwerkborrel

17:00

Einde congres

Deelsessies

Hieronder lees je meer over de deelsessies die je tijdens het congres kan bijwonen.

Artificial Intelligence en gladheid

Sprekers: Christaan Versloot en Alfred Snoek (Infoplaza)

De ontwikkelingen rondom Artificial Intelligence (AI) gaan in een rap tempo. Ook in de gladheidsbestrijding zul je er waarschijnlijk niet aan ontkomen. In deze sessie neemt Christian Versloot, meteorologisch ontwikkelaar bij Infoplaza en pionier op het gebied van AI-technologie en machine learning, je mee naar de wondere wereld van kunstmatige intelligentie. Wat is AI precies en wat kunnen we er eigenlijk mee? Welke toepassingen zijn er nu in de meteorologie en gladheidsbestrijding? En, belangrijk voor ons allemaal: hoe ziet de toekomst van het voorspellen van gladheid eruit? Samen met Alfred Snoek, senior gladheidsmeteoroloog bij Infoplaza, houdt Christian een interactieve sessie waarin deze interessante materie op toegankelijke wijze wordt uitgelegd.

De nieuwe CROW-richtlijn

Sprekers: Rene Kokkeler, Robert-Jan van den Berg en Marc van den Elzen (CROW)

De nieuwe richtlijn “Organisatie en bestrijding wintergladheid 2024” van CROW is een forse stap voorwaarts in de professionalisering van de gladheidbestrijding. Het gebruik van deze richtlijn is daarmee een must om de veilige beschikbaarheid van onze infrastructuur te borgen. Een prima handvat voor de wegbeheerders om de gladheid te bestrijden. De onderdelen van de richtlijn Management, Beleid en Strategie, Uitvoering en Opleiding worden tijdens deze interactieve sessie uitgediept. Onder leiding van een gespreksleider geven Rene Kokkeler, Robert-Jan van den Berg en Marc van den Elzen (CROW) een inkijkje in de nieuwe richtlijn. Hierbij krijgen de belangrijkste ingrijpende wijzigingen als gevolg van energietransitie, klimaatverandering en het strooiseizoen speciale aandacht.

Duurzaam (aanbesteden)  gladheidbeheer

Sprekers: Dick Berends (Dar) en Johan Brand (provincie Overijssel)

Duurzaam gladheidbeheer wordt de standaard. Wat betekent dat in de praktijk en hoe realiseer je dat? Dar verzorgt het gladheidbeheer in de regio Nijmegen en presenteert hun visie op duurzame gladheidsbestrijding en geeft een uitgebreide toelichting op het proces en de resultaten van een recentelijk afgerond optimalisatie- en verduurzamingstraject.

Ook in de provincie Overijssel heeft men duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Johan Brand geeft een presentatie over de visie van de provincie en een recente unieke aanbesteding. Dit bestek is speciaal vanwege de keuze van de provincie voor dual sourcing en gebruikt strooimaterieel.

Gladheid als gevolg van ontwerp- en beheerkeuzes

Sprekers: Ruud Jacobs (gemeente Eindhoven) en Sander Kruithof (gemeente Voorne aan Zee)

In deze deelsessie worden wij meegenomen in de dagelijkse praktijk van gladheidsbeheerders. Nieuwe materialen en keuzes in de openbare ruimte zorgen ook voor nieuwe uitdagingen. Nieuwe en heringerichte (woon)wijken kennen tegenwoordig hele andere opgaves in de gladheidbestrijding dan pakweg 25 jaar geleden. Steeds vaker worden er duurzame keuzes gemaakt bij de inrichting van de openbare ruimte die bijdragen aan het vergroenen en vernatten. Maar wat in de zomer vaak een voordeel is, is in de winter het grootste nadeel. De wegen zijn koeler en blijven langer nat, met als gevolg dat ze eerder glad worden en langer glad blijven. Tot hoever moeten wij als gladheidbestrijders gaan om ook deze wegen ijsvrij te houden in relatie tot maatschappelijk verantwoorde kosten?

Wet- en regelgeving voertuigen

Spreker: Frank van der Voordt (Rijkswaterstaat)

In oktober 2023 heeft het Ministerie opnieuw voor twee jaar vrijstelling verleend in het kader van voorschriften gladheidsbestrijding Wegenverkeerswet 1994 (WVW). Wat houdt deze vrijstelling in en wat zijn de voorschriften waaraan moet worden voldaan? In deze deelsessie wordt hierop een toelichting gegeven en vooruitgekeken op toekomstige regelgeving en ontwikkelingen. Want hoe zit het met emissievrije zones, rijbevoegdheid, etc.?

Duurzame dooimiddelen als alternatief

Spreker: Hans Schouten (gemeente Dijk en Waard) en gemeente Utrecht

Een aantal wegbeheerders boekt goede resultaten met duurzame alternatieven, zoals pekelwater en combinaties van olivijn en steenzout. In de gemeente Dijk en Waard is men verbaasd dat er in Nederland nog steeds hoge doseringen zout worden gebruikt. Drie gram zout is al voldoende bij een standaard preventieve actie. De kunst is om het goed aan te brengen. Inmiddels kunnen ze na twee jaar ervaring terugkijken op positieve resultaten. Hans Schouten zal de meest recente ervaringen delen. Ook zal hij stilstaan bij het gebruik van afvalwater als basis voor pekelwater en de ervaringen delen met een nieuw concept voor sneeuwploegen, waarbij deze voor de fietspaden zijn vervangen door borstels.

De gemeente Utrecht geeft een toelichting op de achtergrond en de ervaringen met de toevoeging van olivijn aan steenzout. Dit draagt bij aan vermindering van CO2, vergroot de stroefheid op slecht ingereden weggedeeltes en gaat bodemverzuring tegen.

Platinum sponsoren

Goud sponsoren

Zilver sponsoren

Sponsor worden van het Nationaal Gladheid-bestrijdings-congres 2024?

Bekijk hier de mogelijkheden!

Kom in contact met gladheidbestrijders

Keuze uit diverse pakketten

Uit te breiden met special deals

Klik hier

Op onze congressen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Ben je nog niet eerder op het Nationaal Gladheidbestrijdingscongres geweest? Bekijk dan ook de terugblik van editie 2022 via onderstaande knop.