Jaarlijks in oktober vindt de Dutch Design Week (DDW) plaats in Eindhoven. Tijdens deze week laten meer dan 2.600 ontwerpers hun werk en ideeën zien, verspreid over 110 locaties in de stad. Negen dagen vol creativiteit en futuristische ideeën dus. Dit maakt de Dutch Design Week het grootste design-evenement in Europa! Eén van de vijf thema's die deze editie centraal stond was ‘thriving planet’. Hierdoor was er veel aandacht voor circulariteit en circulaire onderwerpen. Het programma Circulair Ambachtscentrum had ook haar eigen stand. Hoe dat ging? Lees vooral verder!

Circulariteit was een hot item en werd door veel ontwerpers omarmd als één van de sleutels tot een ’thriving planet’. Zo vond je bijvoorbeeld ideeën voor het opschalen van biobased bouwen en zagen we diverse designs waarbij het gebruikte afval nog duidelijk zichtbaar was. Ook de futuristische ideeën ontbraken niet; van innovatieve textielontwerpen tot vliegende auto’s.

Bruisend middelpunt van de Dutch Design Week is het creatieve stadsdeel Strijp-S. Dit stadsdeel was voorheen onderdeel van het Philipsterrein. De creatieve sector vulde het gat op dat Philips achterliet. Anno 2024 bruist het er van de evenementen, woningen en creatieve bedrijven. Het Klokgebouw staat in het midden van Strijp-S en is, niet geheel toevallig, voor veel mensen het startpunt van de Dutch Design Week. En daar bevond zich ook onze stand.

De stand van het programma Circulair Ambachtscentrum was het initiatief van meer dan vijftien partijen die dagelijks betrokken zijn bij het programma, waaronder de NVRD. Het gekozen thema was Use what we have, oftewel ‘gebruik wat er al is’. De gehele stand was dan ook gemaakt van hergebruikt materiaal, wat ook na afloop weer een nieuwe bestemming kreeg. In de stand waren verschillende producten te zien, gemaakt door ontwerpers die betrokken zijn bij circulaire ambachtscentra. Zo was er gezandstraald keramiek te zien, maar vond je er ook een klok gemaakt van Tupperware, tassen gemaakt van tentdoek en een lamp gemaakt van elektriciteitsdraden.

Het doel van de stand was tweeledig. Aan de ene kant wilden we de bezoekers laten zien dat wat zij als afval beschouwen, voor anderen een grondstof kan zijn. Aan de andere kant was de bedoeling om ontwerpers te bereiken die mogelijk gekoppeld kunnen worden aan een circulair ambachtscentrum, zodat nieuwe samenwerkingen ontstaan. Een belangrijk middel om dit te bereiken was het interactieve karakter van onze stand. Zo konden bezoekers deelnemen aan een prijsvraag door aan de slag te gaan met materialen die vrijkomen van de milieustraat, zoals CD’s, leer, hout en hard plastic. Waar de één direct fysiek aan de slag ging met de materialen, begonnen anderen ijverig te schetsen. Alle ontwerpen maakten kans op een mooie prijs. Na de beoordeling door een jury is Kian Heus als winnaar gekozen, dankzij zijn idee om (verpakkings)folie te maken van afgedankte opblaasartikelen.

Wij kijken terug op een zeer geslaagd evenement. Zo kwamen er honderden ontwerpideeën binnen, waren bezoekers – die nog niet bekend waren met de term ‘circulair ambachtscentrum’ – erg enthousiast over het concept, wilden veel bezoekers op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en was de samenwerking binnen het team erg positief.

Gelukkig hebben we de foto's nog

Wat is een circulair ambachtscentrum?
Een circulair ambachtscentrum is een locatie of een netwerk waarbij partijen samenwerken aan het verminderen van afvalstromen en het realiseren van hoogwaardig hergebruik van producten en materialen. Daarbij worden onder andere de functies van een milieustraat, kringloopwinkel, reparatiewerkplaats, onderwijs en het sociaal domein gecombineerd.

Er zijn al meer dan 70 circulaire ambachtscentra in Nederland. Je vindt ze op onze interactieve kaart.