Op 27 oktober 2022 kwam Regio Noord bij elkaar om in te gaan op het thema duurzame logistiek.

In de afval- en reinigingsbranche volgen de ontwikkelingen in het wagenpark elkaar in rap tempo op. Alternatieve brandstoffen krijgen steeds meer voet aan grond: van waterstof tot elektra tot biogas. Tijdens de bijeenkomst van Regio Noord is door Wilco Fiechter, senior adviseur Duurzame Mobiliteit Rijkswaterstaat, dieper ingegaan op het beleid van duurzame mobiliteit. Vervolgens hebben Michel Doornbos (gemeente Groningen) Frank van Hoesel (ROVA) en Henk-Jan Heikamp (Omrin) hun ervaringen met respectievelijk waterstof, elektrisch en biogas met 50 enthousiaste leden gedeeld en ter plekke laten zien.

Dit alles vond plaats op een zeer inspirerende en duurzame locatie: het Biosintrum in Oosterwolde. ‘Biosintrum’ is Fries voor ‘Biocentrum’; een kernachtige omschrijving voor een van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa. Dit is terug te vinden in de bijzondere Y-vorm, met drie vleugels die uitkomen op een atrium in het hart van het gebouw, wat ervoor dat het licht en de warmte van de zon optimaal benut worden. Het gebouw zit vol innovatieve systemen voor klimaatbeheersing. De vloeren zijn bijvoorbeeld van leem, gewonnen op het omliggende terrein. In de wanden is denim van oude spijkerbroeken verwerkt. Het restaurant kan putten uit een eigen groente- en kruidentuin en ook het interieur wordt biobased gemaakt. Dat betekent dat de gebruikte materialen van natuurlijke oorsprong en hernieuwbaar zijn.

Samenvattend was de bijeenkomst een verrijkende mix van kennisdeling, netwerkmogelijkheden en plezier. De nadruk op de overgang naar een circulaire en inclusieve economie, met concrete voorbeelden uit verschillende sectoren, maakte het evenement bijzonder waardevol voor alle aanwezigen.

 

Meer evenementen

  • Regio West op bezoek bij RSC Schiphol

  • StAA Jaarcongres 2024

  • Nationaal Gladheidbestrijdings-congres 2024

  • Gemeentelijk Grondstoffen-congres 2024

  • Week van de AfvalHelden 2024

  • FuckUp Night Young NVRD

  • Regiobijeenkomst Noord

  • VANG Textielcongres 2024