Tijdens regiobijeenkomst West op 30 november doken we in de wereld van reparatie en stonden we stil bij de ‘R’ van Repair.

In de hele Europese Unie wordt jaarlijks 35 miljoen ton aan afgedankte producten bij het afval gezet. Begin 2023 deed de Europese Commissie het voorstel om het recht op reparatie voor consumenten uit te breiden, het zogeheten ‘Right to Repair’. Zowel binnen als buiten de wettelijke garantietermijn moeten reparaties van goederen gemakkelijker en goedkoper worden. Ook moet er een kwaliteitstoets komen voor reparateurs en een online platform waar reparateurs en gerepareerde spullen te vinden zijn. Als het aan Brussel ligt, worden fabrikanten verplicht vijf tot tien jaar na aankoop de optie van reparatie aan te bieden.

Op papier klinkt het leuk en veelbelovend, de praktijk is weerbarstiger is de ervaring van velen die aan de slag gaan met een circulair ambachtscentrum en ervaring hebben met een Repair Café. Daarom keken we op 30 november wat er wél kan en belichtten we het thema Reparatie van verschillende kanten.

De gemeente Amsterdam heeft recentelijk juridisch verbinder Ellen Verkooijen aangesteld. Haar bevlogen en inspirerende betoog gaf een inkijk in hoe je met verschillende partijen in de keten tot oplossingen kan komen, van omgevingsdienst tot lokale ondernemer. Vervolgens nam Marieke Kamphuis van The Substitute en partner van ReUse Alliance ons mee in haar ervaringen van verduurzaming aan de voorkant van de keten in de interieur en verbouwsector en hoe deze als partner betrokken kunnen worden binnen het concept van circulaire ambachtscentra. Jane Snelting van het Repaircafé Schalkwijk deed uit de doeken hoe – naast het duurzaamheidsaspect qua reparatie – verbindend een Repair Café is voor een wijk als ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Het programma sloot af met een rondleiding over het MAAK Haarlem terrein door Brigitte Kool en een bezoek aan de circulaire ondernemers die op het terrein gevestigd zijn. Zo bezochten we onder andere de volledig 3d-geprinte sloep van D3aak boten en houtbewerkingsplaats Veldtwerk. Het geheel werd bekroond met een borrel inclusief heerlijke hapjes bij (S)MAAK. Een heerlijke middag, boordevol inspiratie en gezelligheid.

Gelukkig hebben we de foto's nog

Meer evenementen

  • Regio West op bezoek bij RSC Schiphol

  • StAA Jaarcongres 2024

  • Nationaal Gladheidbestrijdings-congres 2024

  • Gemeentelijk Grondstoffen-congres 2024

  • Week van de AfvalHelden 2024

  • FuckUp Night Young NVRD

  • Regiobijeenkomst Noord

  • VANG Textielcongres 2024