Tijdens regiobijeenkomst West op 30 november duiken we in de wereld van reparatie.

In de hele Europese Unie wordt jaarlijks 35 miljoen ton aan afgedankte producten bij het afval gezet. Begin 2023 deed de Europese Commissie het voorstel om het recht op reparatie voor consumenten uit te breiden, het zogeheten ‘Right to Repair’. Zowel binnen als buiten de wettelijke garantietermijn moeten reparaties van goederen gemakkelijker en goedkoper worden. Ook moet er een kwaliteitstoets komen voor reparateurs en een online platform waar reparateurs en gerepareerde spullen te vinden zijn. Als het aan Brussel ligt, worden fabrikanten verplicht vijf tot tien jaar na aankoop de optie van reparatie aan te bieden.

Op 30 november staan we in de Regio West stil bij de R van Repair. Waar we ons in de sector (te) vaak richten op inzameling & recycling van grof huishoudelijk afval verleggen we onze focus steeds meer op het voorkomen van deze afvalstroom. In dat kader is de ladder van Lansink de afgelopen jaren flink aangevuld met allerlei nuttige R-woorden: van Recover en Recycle tot Refurbish, Repair en Reuse. Deze middag richten we ons specifiek op ‘Repair’.

Jullie zijn op donderdag 30 november vanaf 13.00 uur welkom bij Spaarnelanden aan de Minckelersweg 40 in Haarlem om het repair-vraagstuk van verschillende kanten te belichten. Je luistert naar en denkt mee met onder andere de Gemeente Haarlem, Spaarnelanden, het Repair Café Schalkwijk en het Nova College. Mis het niet!

Programma

13:00

Ontvangst

13:15

Opening door voorzitter Pieter Kaltner

13:20

Ontwikkelingen NVRD door Ilse van der Grift

13:30

Ellen Verkooijen - Juridisch verbinder gemeente Amsterdam

Ellen Verkooijen is werkzaam bij de gemeente Amsterdam en beslecht op pragmatische wijze de hobbels die ze tegenkomt in de transitie naar een Circulaire Economie. Zij verbindt partijen en vindt oplossingen daar waar anderen knelpunten zien.

14:00

Marieke Kamphuis - The Substitute

Als eerste wapenfeit organiseerde Marieke met mede oprichter Machteld in 2019 de Duurzame Woonbeurs. Hier ontstond het idee om alle duurzame merken, makers en professionals te verenigen met als doel het versnellen van de duurzaamheidstransitie in de interieur en verbouwsector. The Substitute is onderdeel van ReUse Alliance.

14:40

Pauze

15:00

Jane Snelting - Repair Café Schalkwijk Haarlem

Haarlem streeft er naar om in ieder gebied en iedere wijk een repair-mogelijkheid aan te bieden aan inwoners. Vanaf 2012 draait in Schalkwijk een Repair Café mede door de energie van Jane Snelting, initiatiefnemer en hyper-vrijwilliger. Zij neemt ons mee naar de praktijk van reparatie. Wat zijn uitdagingen, wat geeft energie om door te gaan?

15:30

Rondleiding MAAK-terrein door Brigitte Kool (Haarlemse Stadsmaker)

Midden in de Waarderpolder, op struikelafstand van het milieuplein van Spaarnelanden, bevindt zich het ‘MAAK – terrein’. Kleine innovatieve en circulaire ondernemers vinden hier een plek met een gezamenlijke doelstelling. Brigitte Kool leidt ons rond. Op loopafstand van Spaarnelanden locatie.

16:15

Borrel in de MAAK arena door ‘SMAAK’

SMAAK is niet zomaar een restaurant. In de keuken en bediening krijgen wij hulp van enthousiaste jongeren met een verstandelijke beperking. Bij SMAAK leren zij de fijne kneepjes van het horeca vak). Op loopafstand van Spaarnelanden locatie.