Pagina
delen
Excursie
Studiereis 2024 naar Münster, Duitsland
Van 5 tot 7 februari reisden we met een gezelschap van 20 deelnemers naar Münster, om een kijkje te nemen in de keuken van onze Duitse buren.
Pagina
delen
In samenwerking met onze Duitse collega’s was er een mooi programma neergezet.
Dag 1 – Welkom in Münster
Op maandag begon het avontuur met een stevige Duitse lunch, waarna we op bezoek gingen bij Abfallwirtschaftsbetriebe Münster (AWM). Hier volgde een presentatie over de afvalinzameling in Münster én de visie om in 2030 een stad zonder afval te zijn. Ook leerden we over grensoverschrijdende samenwerking tussen Münster en onze collega’s van Twence uit Henglo. Vanuit de Euregio zijn Twence en Münster een aantal jaren geleden een Duits-Nederlandse samenwerking aangegaan. Een aandeel van het restafval uit Münster wordt na sortering bij AWM naar de Afvalenergiecentrale van Twence vervoerd. De lege vrachtwagen? Die gaat weer met een volle vracht GFT terug naar Duitsland en wordt bij AWM weer verwerkt. Daarna volgde een rondleiding waar we onder andere de oude stortplaats hebben beklommen voor een uitzicht over het terrein. De stortplaats is ingericht om schoolklassen van maart tot oktober een educatieve rondleiding te geven en meer te leren over afval en het belang van hergebruik van grondstoffen.
Dag 2 – In de voetsporen van innovatie
De tweede dag stond in het teken van innovatie en recycling. In de ochtend kregen we een demonstratie van een afvalwagen in een van de studentenwijken in Münster. De afvalwagen kan door smalle straatjes manoeuvreren dankzij een slimme draaitechniek. Na de demonstratie maakten we de reis naar het Lippewerk in Lünen van Remondis. Hier leerden we onder andere dat Remondis deel uitmaakt van een enorm Duits familiebedrijf. Dit droegen ze ook met trots uit. Met een oppervlakte van 230 hectare is het Lippewerk het grootste centrum voor industriële recycling in Europa. Hier staan onder andere installaties voor de verwerking en recycling van gips, hout, kadavers, kunststoffen en afgedankte elektrische apparatuur. De dag eindigde met een stadstour door Münster waar we meer leerden over het oude Stadsgedeelte. Leuk feitje is dat in de St. Paulus-dom een astronomische klok uit de late-Middeleeuwen hangt, waarvan de kalender tot in het jaar 2071 gaat.
Dag 3 – Het veroveren van Europa door ondergrondse inzameling
Alweer de laatste dag van de studiereis! We gaan naar Hillebrandt, een familiebedrijf dat in de jaren dertig is begonnen als een smederij en zich nu heeft gespecialiseerd in het maken van ondergrondse containers. Hier vonden discussies plaats over vormgeving van containers, de buitenruimte en wat er allemaal mogelijk is met Artificiële Intelligentie. Het werkbezoek sloten we af met een rondleiding door de werkplaats. Hier zagen we de logistiek achter dit bedrijf en dat efficiëntie ervoor zorgt dat de ondergrondse containers als bouwpakketten in elkaar worden gezet.
Wij kijken terug op drie inspirerende dagen en kijken uit naar verdere samenwerking en uitwisseling van kennis tussen Nederland en Duitsland. De deelnemers bedanken we voor hun gezelligheid en enthousiasme!