VANG Textielcongres

Samen textielafval aanpakken en voorkomen.

Ieder jaar worden er duizenden kilo’s textiel afgedankt. Met een flinke stroom afval tot gevolg. Bij het goed verwerken van die stroom valt nog een flinke stap te maken en gemeenten spelen daarbij een belangrijke rol. Zij hebben niet alleen invloed op hoe textiel ingezameld wordt, ze kunnen ook de inwoners van hun gemeente stimuleren om minder of tweedehands kleding te kopen. Of om hun kleding (vaker) te laten repareren. Maar hoe pak je zoiets aan? En wat doen de Rijksoverheid, producenten en andere gemeenten op het gebied van textiel?

Programma

  • Europese en Nederlandse ontwikkelingen op beleid en wetgeving voor textiel door Marije Slump (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
  • Scholieren en hun ouders motiveren en informeren over circulair textiel met de Race Against Waste (Timmy de Vos)
  • Laatste stand van zaken over de UPV Textiel en wat dit voor gemeenten betekent door Peter Kompier (AVU) en Marijn van der Maesen (Stichting UPV Textiel)
  • Circulaire bedrijfskleding inkopen door Daniëlle Schouten (gemeente Zaanstad)
  • Geleerde lessen uit de VANG Academie voor textiel door Ine Wilms (gemeente Breda), Marco Kortland (gemeente Krimpenerwaard) en Johan Bens (gemeente Land van Cuijk)

Na afloop van de presentaties is er een netwerkborrel.