Een middag meewerken met de AfvalHelden van ACV, afvalinzamelaar in de gemeenten Ede, Renkum, Renswoude, Veenendaal en Wageningen. Dat stond dinsdag 26 april op de planning voor 30 Young NVRD’ers.

Van tevoren hadden de Young NVRD’ers een veiligheidscursus gevolgd en hun voorkeur doorgegeven. Zo ging er een aantal mee langs de inzamelroutes van achterladers, was er een groep die ging schoffelen en vegen bij de collega’s van beheer openbare ruimte, werd er meegelopen en mee geïnspecteerd met de Schone Buurt Coaches en werd er meegewerkt op de afvalbrengstations. De deelnemers kregen ook een foto-opdracht mee, zodat iedereen tijdens de terugkoppeling (en borrel) kon vertellen wat er beleefd was. Het was een zeer geslaagde en leerzame middag en namens heel Young NVRD bedanken wij ACV voor hun medewerking! Hieronder lees je een aantel ervaringen:

Tessa Vaendel
Werkzaam bij Stantec
Meegewerkt bij het afvalbrengstation in Ede

“De mini-stage bij het afvalbrengstation van ACV in Ede was erg leerzaam! Wat me opviel is dat veel bezoekers het afval niet goed scheiden – soms uit onwil, maar veelal uit onwetendheid – ondanks de instructies van de medewerkers en aanwijzingen op bordjes. Ik zie veel kansen voor educatie en communicatie rondom hergebruik en recycling, waarmee een bezoekje aan het afvalbrengstation een interessante leerervaring wordt die aanzet tot beter scheidingsgedrag. Dit sluit mooi aan bij de ontwikkeling van circulaire ambachtscentra in heel Nederland. Het innamepunt voor kringloopgoederen op het terrein van het afvalbrengstation is een concreet voorbeeld dat in Ede al is toegepast.”

Ernest en Max
Werkzaam bij ACV

“Wij hebben twee Young NVRD’ers op bezoek gehad op het afvalbrengstation in Ede. Zij waren zeer enthousiast en geïnteresseerd in ons werk. Ze hebben vragen gesteld over onze manier van werken, onder andere door te vragen wat de problemen zijn waar wij in het dagelijkse werk tegenaan lopen, en wat volgens ons passende oplossingen hiervoor zijn. Daarnaast hebben zij ervaringen gedeeld die zij op andere afvalbrengstations en circulaire ambachtscentra hebben opgedaan. Aan de hand hiervan hebben we gepraat over hoe wij over bepaalde opties dachten, zoals een overdekt afvalbrengstation of een voorsorteerstraat.”

Rogier Bakker
Werkzaam bij Antea group
Meegewerkt bij de Schone Buurt Coaches

“Vanuit mijn werk ben ik geïnteresseerd naar combinaties tussen omgevingsmanagement en duurzaamheid. De afvalcoach was daar een goed voorbeeld van. Na een enorm leuke introductie werd ik mee op pad gestuurd met één van de coaches. Ik was onder de indruk in de positieve invloed zij kunnen hebben op het afvalbeleid en het draagvlak in de omgeving. Vooral omdat zij door hun werk veel zien van wat er speelt in de omgeving. Ik raad iedereen aan een keer met een afvalcoach mee te lopen!”

Henk Harsevoort
Werkzaam bij RMN
Meegewerkt bij Beheer openbare ruimte

“Wij mochten een kijkje nemen in de keuken van ACV. Na een korte presentatie over ACV en hun werkzaamheden zijn we zelf op “stage” gegaan om mee te lopen en zelf te werken. We zijn op pad geweest met de beheer openbare ruimte en hebben een aantal grofvuilmeldingen opgepikt. Het was leuk om dit samen met andere sectorgenoten te doen en achteraf met elkaar te delen. Omdat er een gemêleerde groep aanwezig was, was dit zeer leerzaam! Dit was vanuit RMN onze eerste deelname aan een Young NVRD bijeenkomst, maar zeker niet de laatste!”

Arjan Rosseel
Werkzaam bij ACV

“Tijdens de lunch werd een toelichting gegeven op het werk van BOR. Termen als ‘beeldkwaliteit’, ‘integraal werken’ en ‘inclusief bedrijf’ werden toegelicht. Daarna mee de wijk in, met een bakkenwagen, veegmachine en een wijkteam. Dat wat op voorhand eenvoudig lijkt, blijkt toch ingewikkeld. Het werken op beeld vraagt een goed werkinzicht van de medewerkers. Na afloop klinkt dit ook door in de reacties van de deelnemers.
Het was een leuke middag!”

En gelukkig hebben we de foto’s nog!

 

Meer evenementen

  • Young NVRD Denktank bij Impackt

  • Regio Noord: UPV in theorie en praktijk bij Wehkamp

  • Jaarcongres 2024

  • Young NVRD op bezoek in Leeuwarden

  • VANG bestuurders-bijeenkomst 2024

  • Regio Zuid: Op bezoek bij Avri

  • Regio West op bezoek bij RSC Schiphol

  • StAA Jaarcongres 2024