Deelname aan de benchmark levert een schat aan informatie en inzichten op. Hiervoor moeten deelnemers elk jaar tot wel 3000 data-velden invullen. Dat kan makkelijker.

Vanaf 2025 is het mogelijk de data voor de benchmark geautomatiseerd aan te leveren. Dit vergt eenmalig enige voorbereiding, maar dan is voortaan één druk op de knop voldoende om een groot deel van de data aan te leveren

Hoe het werkt
Om geautomatiseerde aanlevering mogelijk te maken, hebben we in eerste instantie een gemeenschappelijke taal ontwikkeld: het stamdatawoordenboek. Hiermee heeft elk datapunt dat nodig is voor de Benchmark Huishoudelijk Afval een unieke code gekregen.

Deze codes zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat iedere organisatie de ‘eigen’ taal kan blijven gebruiken, maar de gegevens in de benchmark wel uniform en vergelijkbaar zijn. Door de gegevens geautomatiseerd aan te leveren via een zogenaamde JSON-file, worden veel velden in de benchmark bovendien automatisch voor je ingevuld. Dit scheelt veel werk.

Tot zover het werk aan onze kant. Om de geautomatiseerde aanlevering en het gebruik van de JSON-file mogelijk te maken moet je ook zelf je datawarehouse inrichten. Met andere woorden; zelf een koppeling maken met je eigen bestanden/software. Dit kost eenmalig wat inspanning vanuit ICT, maar levert in de toekomst veel gemak op.

Stappenplan

Om te starten met het geautomatiseerd aanleveren van data aan de Benchmark Huishoudelijk Afval doorloop je de volgende stappen.

Stap 1

Is je organisatie er klaar voor?

Stap 2

Betrek je ICT-afdeling of ICT-leverancier

Stap 3

Implementeer het woordenboek

Stap 4

Richt je eigen datawarehouse in

Stap 5

Heb je vragen, stel ze gerust!

Aanspreekpunt

Folkert Starreveld

Benchmark HHA

Veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van geautomatiseerd aanleveren?

Het grote voordeel voor benchmarkdeelnemers is dat het aanleveren van data voortaan met één druk op de knop gebeurt. Dit scheelt zeeën van tijd. Voor de benchmark is het voordeel dat de data sneller beschikbaar is voor validatie en rapportage. Tenslotte worden de cijfers betrouwbaarder doordat gebruik wordt gemaakt van een gemeenschappelijke taal (stamdatawoordenboek) en foutjes als gevolg van handmatige invoer worden voorkomen. Samengevat: minder werk, sneller en beter. 

Moet ik eerst het stamdatawoordenboek implementeren?

Ja, dat is niet alleen handig voor de benchmark, maar straks ook voor het automatisch aanleveren van de CBS-enquête. Door uit te gaan van één begrippenkader wordt data-uitwisseling en datavergelijking (zoals dat in de benchmark gebeurt) zuiverder.

Wat is een JSON-file?

JSON staat voor JavaScript Object Notation, en is een gestandaardiseerd gegevensformaat. Het biedt de mogelijkheid om grote databestanden te transporteren, in dit geval van benchmarkdeelnemer naar de benchmarkorganisatie.

Wat betekent het qua kosten en inzet?

Gebruik van de technische documenten is gratis. Het aanpassen van je eigen datawarehouse vergt enige inzet van je ICT-afdeling of leverancier. De tijdsinvestering is ongeveer vier dagen. Deze investering weegt echter waarschijnlijk niet op tegen de tijd die het kost om jaarlijks de vragenlijst van de benchmark handmatig in te vullen.

Hoe lever ik de data aan als ik het datawarehouse heb ingericht?

Op de beveiligde omgeving van de benchmark, oftewel jouw persoonlijke dashboard, is een upload-button opgenomen waarmee de ingevulde JSON-file kan worden aangeboden.

Kan ik alle benchmarkdata automatisch aanleveren?

Bijna, de geautomatiseerde aanlevering is gericht op ongeveer 75% van de data. Een deel van de data die we in de benchmark verzamelen is van kwalitatieve aard of zijn gegevens die we niet jaarlijks uitvragen. Hiervoor blijft handmatige invoer van een klein deel van de data noodzakelijk. 

Kan ik het ook gebruiken voor de CBS-enquête?

Nog niet. In de jaarlijkse CBS-enquête wordt voor een groot deel dezelfde data uitgevraagd als in de benchmark. Ook het CBS wil het mogelijk maken de CBS-enquête geautomatiseerd in te vullen.

In het voorjaar van 2025 voeren we samen met het CBS en de ZRD een pilot uit met als doel om vanaf 2026 geautomatiseerde aanlevering van de CBS-enquête mogelijk te maken. Omdat een groot deel van de data gelijk is aan de benchmark verwachten we dat hier met het inrichten van de JSON en de eigen ICT-omgeving synergie is te behalen.

Kan ik hulp krijgen?

Ja, we zijn graag bereid je verder op weg te helpen en te ondersteunen. Neem hiervoor contact met ons op.