Afvalcoaches (ook milieucoaches of grondstoffencoaches genoemd) kunnen bewoners net dat duwtje in de goede richting geven.

Zij vragen aandacht voor het gewenste gedrag, geven uitleg over het juist afdanken van afval en kunnen vragen van inwoners beantwoorden. De inzet van afvalcoaches kan een mooie bijdrage leveren, vooral op locaties waar bewoners in de basis welwillend zijn en het goed willen doen, maar het net niet helemaal doen. De afvalcoaches kunnen langs de deuren gaan of zich positioneren bij de afvalcontainers of in winkelcentra. Lees ook meer over de ervaringen van Avri, Rova en HVC.

Sommige gemeenten en publieke bedrijven nemen afvalcoaches in dienst, terwijl andere organisaties bijvoorbeeld chauffeurs, beladers of communicatieadviseurs inzetten. Ook wordt regelmatig gebruik gemaakt van studenten en vrijwilligers. Bij het selecteren van afvalcoaches kan gelet worden op de volgende aspecten:

  • Mensen die bekend zijn met de wijk en er affiniteit mee hebben.
  • Mensen die de meest voorkomende taal in de wijk machtig zijn.

* Wanneer in een wijk een andere taal dan Nederlands overheerst, is het raadzaam om een afvalcoach in te zetten die mensen in hun eigen taal kan begroeten en uitleg kan geven. In sommige gemeenten delen de afvalcoaches ook flyers uit in verschillende talen.

Wil je meer weten?
Om afvalcoaches, voorlopers en geïnteresseerden met een vergelijkbare of gerelateerde rol met elkaar te verbinden hebben Midwaste, Blink en de NVRD het Afvalcoach Netwerk opgezet. Een community om ervaringen met elkaar te kunnen delen, zowel online als door elkaar te ontmoeten tijdens bijeenkomsten. Nieuwsgierig geworden? Sluit je dan aan!

Sluit je aan bij het Afvalcoach Netwerk

Een initiatief van Midwaste, Blink en de NVRD

Leren van elkaar

Informeel

Kosteloos

Aanmelden

Voorgaande bijeenkomsten

  • Afvalcoach Netwerk

Bijeenkomst Afvalcoach Netwerk 2024

18 Jan