In veel gemeenten in Nederland zijn lokale verenigingen en kerken betrokken bij de inzameling van oud papier en karton.

Veelal leveren zij maandelijks of meerdere keren per maand vrijwilligers die de rol van belader vervullen. In andere gevallen is de accommodatie van de vereniging de standplaats van een container waar inwoners zelf hun oud papier en karton in kunnen plaatsen. Deze wordt vervolgens eens in de zoveel tijd geleegd. In ruil voor deze verdiensten krijgen de verenigingen een vergoeding die veelal wordt gebaseerd op de hoeveelheid die is ingezameld.

In principe een mooie win-winsituatie zou je denken, wil het niet dat al enige tijd discussie is over de veiligheid van de vrijwilligers en de continuïteit van de inzameling. Nu deze discussie steeds vaker wordt gevoerd en de veiligheidseisen strenger worden, kiezen steeds meer gemeenten ervoor om te stoppen met de inzameling van oud papier en karton door vrijwilligers. Het stoppen van deze samenwerking heeft echter (behoorlijke) financiële gevolgen voor de betrokken verenigingen. Daarom bieden gemeenten vaak alternatieven aan.

Hieronder vind je diverse alternatieven die gemeenten toepassen. Mis je hier een optie? Laat het ons weten!

Meedoen aan opruimacties

Laat de vereniging met enkele vrijwilligers deelnemen aan georganiseerde opruimacties om zwerfafval tegen te gaan. Zij ontvangen dan een vergoeding per actie. Veelal zijn dit maximaal 4 acties per jaar en vaak is, indien van toepassing, de lokale publieke inzamelorganisatie betrokken bij de organisatie en coördinatie.

Gebiedsbeheer

Maak de vereniging verantwoordelijk om een bepaald gebied te beheren. Samen met de vereniging spreek je een bepaald onderhoudsniveau af en de vereniging krijgt een vergoeding per schoongehouden m².

Ondersteuning bij evenementen

Vraag de vereniging om jaarlijks enkele vrijwilligers te leveren om te ondersteunen bij een bepaald evenement of initiatief. Laat ze bijvoorbeeld gratis compostzakken uitdelen op de milieustraat tijdens de Landelijke Compostdag of geef ze een rol bij een onderwijsprogramma dat moet zorgen voor meer afvalbewustzijn.

Eenmalige afkoopregeling

Bied de vereniging de mogelijkheid om definitief uit de samenwerking te stappen via een eenmalige afkoopregeling. De hoogte van het bedrag kan worden gebaseerd op de gemiddelde opbrengsten van de inzameling van het oud papier en karton van de afgelopen 5 jaar door de desbetreffende vereniging.

Door als gemeente meerdere alternatieven aan te bieden geef je een vereniging een keuze. Deze keuzevrijheid kan in positieve zin bijdragen aan de acceptatie.

Overbruggingsperiode
Gemeenten die nog geen alternatieven kunnen bieden, maar al wel willen of moeten stoppen met de inzameling door vrijwilligers kiezen vaak voor een tijdelijke overbruggingsperiode. De gemeente blijft dan een afgesproken vaste prijs per kilo betalen, zoals deze is overeengekomen. Via een afgesproken verdeelsleutel worden de bedragen dan uitgekeerd aan de diverse maatschappelijke organisaties. Belangrijk hierbij is wel om een duidelijke einddatum af te spreken om onvrede bij niet-betrokken verenigingen te voorkomen.