Pagina
delen
Preventie
Kringloop
AEEA
Textiel
Oud ijzer
Oud papier en karton
EPS (piepschuim)
Harde kunststoffen
Inflatables
Introduceer de BEST-tas en Grondstoffentas
Nu inwoners steeds meer gewend zijn aan het scheiden van afval en hier ook vaker het belang van inzien, ontstaan er bij inzamelaars en inwoners steeds meer oplossingen om nóg meer grondstoffen van de verbrandingsoven te redden. De BEST-tas (of Recycletas) en Grondstoffentas zijn hier goede voorbeelden van.
Pagina
delen
BEST staat voor boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel. Huishoudelijk afval dat vaak nog prima geschikt is om hergebruikt, gerepareerd of gerecycled te worden. Door inwoners een tas aan te bieden waar ze deze specifieke waardevolle items in kunnen verzamelen, belanden ze niet onnodig in het restafval. Veelal faciliteert de BEST-tas in de inzameling van:
- Boeken
- Kleine elektrische apparaten
- Speelgoed
- Textiel
- Cd’s/dvd’s
Inmiddels is er ook een andere variant in gebruik, namelijk de Grondstoffentas. Met deze tas wordt de inzameling van de volgende stromen gefaciliteerd:
- Harde kunststoffen, zoals tuinmeubels, wasmanden, gieters en emmers
- Oud ijzer, zoals metalen gereedschap, pannen, fruitschalen en flessenopeners
- Opblaasbare artikelen van PVC, zoals strandballen, zwembadjes, zwembandjes en luchtbedden voor op het water
- Wit piepschuim, zonder lijmresten, tape of andere vervuilingen
Hoe werkt het precies?
Inwoners krijgen proactief of na aanvraag een tas toegestuurd of kunnen deze ophalen bij een uitgiftepunt in de buurt, bijvoorbeeld bij de lokale (mobiele) milieustraat. De tassen zijn vaak voorzien van een herkenbaar ontwerp inclusief handige instructie. Inwoners kunnen de tas thuis vervolgens vullen met de items die via de tas worden geaccepteerd. Om de gevulde tas vervolgens in te leveren zet men deze op vooraf aangekondigde tijden aan de straat of maakt men via de website of app een (gratis) afspraak bij de ophaalservice.
Wat gebeurt er met de ingeleverde spullen?
Na de inzameling gaan de tassen naar een sorteercentrum. Hier worden de spullen gesorteerd. Bruikbare boeken en speelgoed, draagbaar textiel en werkende elektrische apparaten gaan veelal naar de kringloopwinkel. Onbruikbare boeken en speelgoed kunnen worden gerecycled. Kapotte kleding en niet-werkende elektrische apparaten kunnen wellicht nog worden gerepareerd door het lokale Repair Café. Ook zijn kapotte elektrische appraten vaak een bron van bruikbare onderdelen. Is beide niet mogelijk dan gaat het alsnog naar een recyclebedrijf. Daar worden alle waardevolle grondstoffen verwijderd en gerecycled.
De voordelen
Deze manier van inzamelen wordt door veel inwoners zeer gewaardeerd en verlaagt de drempel om deze fracties apart aan te bieden, waardoor meer mensen hiertoe bereid zullen zijn. Naast deze milieuwinst levert dit ook financiële voordelen op. Restafval is namelijk een dure afvalstroom en deze spullen horen daar simpelweg niet thuis. Verder levert het inzamelen en sorteren via een BEST-tas ook een positieve bijdrage aan de sociale werkvoorziening in de regio. De tassen worden vaak uitgepakt en gesorteerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen tevens een rol spelen bij de reparatie van bijvoorbeeld kleding en elektrische apparaten. Tot slot zorgt meer aanvoer naar de kringloopwinkels er ook vaak voor dat inwoners met een kleine beurs toegang krijgen tot meer en betere spullen. Een hoop plussen dus!
Veelgebruikte aanbiedregels en/of voorwaarden
Hieronder vind je ter inspiratie enkele veelgebruikte aanbiedregels en/of voorwaarden die inzamelaars die al met een BEST-tas, of een variant daarop, werken hanteren. Sommige van deze aanbiedregels kunnen tegenstrijdig zijn aangezien niet alle inzamelaars dezelfde regels hanteren.
- Bied de tas niet eerder dan de avond vóór de inzameling aan.
- Zet de tas zo dicht mogelijk bij je voordeur. Zorg er wel voor dat de tas zichtbaar is voor de chauffeurs en beladers.
- Denk aan de medewerkers die de tassen inzamelen en uitpakken. Zorg dat de tas nog te tillen is en stop er alleen spullen in die erin thuishoren.
- Maak de tas niet te zwaar. Het maximaal toegestane gewicht is 12 (of 14) kilo per tas.
- Een tas mag maximaal tot de helft gevuld zijn met boeken.
- Gebruik alleen of minimaal één officiële tas zodat wij kunnen zien welke spullen je voor ons buiten hebt gezet. Past het niet in één tas, dan mag er ook een doos of zak bijgezet worden.
- Grijze ondoorzichtige zakken worden niet meegenomen. De inhoud hiervan is vaak niet te controleren en kan worden aangezien voor restafval.
- Bied maximaal drie tassen per afspraak aan.
- Alle spullen moeten in de tassen passen met de rits dicht.
- Als je spullen hebt die er qua materiaal wel in mogen, maar niet in de tas passen, mag je deze ook naast de tas zetten. Als je verder geen spullen voor in de tas hebt, bind de tas dan aan de spullen vast of plak de tas er op. Het is belangrijk dat onze collega’s die de tassen ophalen goed kunnen zien dat de spullen voor hen bedoeld zijn.
- Maak de volle tas goed dicht met een knoop of tape.
- De spullen mogen zowel heel als kapot zijn, maar moeten altijd schoon zijn.
- Woon je in een appartement of flatgebouw? Zet de tas dan buiten bij de entree (portiek) op een plek waar andere bewoners er geen last van hebben.
- Bij de ophaalafspraak krijg je een nieuwe tas in de brievenbus voor de volgende keer.
- Geen glas, aardewerk of scherpe voorwerpen.
- Schrijf met (watervaste) stift of pen uw huisnummer op de tas.
- Bied alleen spullen aan die qua grootte in de tas passen. Spullen die te groot zijn worden niet door ons meegenomen.
- Breekbare spullen zoals glaswerk of servies mogen niet in de tas worden aangeboden. Je kunt deze wel in een doosje naast de tas zetten.
- BEST-tassen worden met de hand ingezameld en de spullen worden ook met de hand gesorteerd in het sorteercentrum. Gevaarlijk afval mag je daarom nooit via deze tas aanbieden. Zorg er ook voor dat alle apparaten leeg zijn. Haal bijvoorbeeld de olie uit de frituurpan voordat je deze aanbiedt.
- Bied de tas alleen aan als deze goed gevuld is. Het kost veel tijd om elke tas op te halen. En als de tas te licht is kan deze wegwaaien. Spaar dan dus liever even door totdat je tas beter gevuld is.
Overige tips
- Communiceer duidelijk wat men wel en wat men niet in de tas mag doen. Communiceer dit bijvoorbeeld op de website, maar zeker ook op de tas zelf.
- Hanteer je een vast terugkerend inzamelmoment voor deze tassen, communiceer dit dan goed via de kanalen waar je ook andere inzamelmomenten communiceert, zoals de inzamelapp, website of gemeentekrant. Geef ook duidelijk aan voor welk tijdstip men de tas aan de straat moet hebben staan.
- Doe bij het ophalen van een volle tas ook een nieuwe inzameltas in de brievenbus. Zo kan men nieuw afval direct weer gescheiden houden. Woont men in een appartement of flatgebouw? Vraag inwoners dan om hun huisnummer groot op de tas te schrijven, zodat je ook daar een nieuwe tas kan afleveren. Je kunt hier zelfs een plek voor op de tas reserveren t.b.v. extra zichtbaarheid.
- Communiceer duidelijk hoe en waar men gratis tassen kan verkrijgen.
- Werk voor de verspreiding van tassen en/of de inzameling samen met lokale verenigingen. Dit zorgt voor extra uitvoeringscapaciteit bij de inzamelaar en extra inkomsten voor de vereniging.
- Helaas komt ook diefstal van dit soort tassen voor. Om dit te voorkomen kan je inwoners vragen de tas zo dicht mogelijk bij de voordeur te plaatsen. Uiteraard moeten ze wel voldoende zichtbaar zijn voor de chauffeurs en beladers.
- Heb je zoals Rd4 naast een BEST-tas ook een Grondstoffentas? Laat deze initiatieven elkaar dan versterken. Haal beide tassen bijvoorbeeld tegelijkertijd op en laat men de spullen bij elkaar doen als men veel spullen heeft voor de ene tas, maar weinig voor de andere.
Wil je er zelf mee aan de slag?
Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag over de ervaringen van NVRD-leden die inmiddels al met een BEST-tas, of een variant daarop, werken. Hieronder vind je enkele voorbeelden:
- De BEST-tas van Rd4
- De Grondstoffentas van Rd4
- De BEST-tas van Circulus
- De Recycletas van Spaarnelanden
- De Spullenbak van Den Haag
- De BEST-tas in Grou
Bekijk ter inspiratie ook hier het initiatief van ‘De Goedzak’.