Op steeds meer plaatsen in Nederland zie je dat (ondergrondse) containers (en prullenbakken) worden voorzien van containerkunst. Vaak maakt men hierbij gebruik van graffiti.

In Den Bosch hebben ze dit grootschalig aangepakt en heeft dit wegens groot succes een vervolg gekregen. De containerkunst is niet alleen bedoeld om de omgeving er aantrekkelijker uit te laten zien, maar ook om bijplaatsingen tegen te gaan. “Het geeft niet alleen een kunstzinnige impuls aan de wijken, maar draagt ook daadwerkelijk bij aan het schoner houden van onze stad, een echte win-win.” aldus Linda van Nuland van de Afvalstoffendienst ‘s-Hertogenbosch.

“Het kan zeker helpen ja, maar niet alleen met de kunst zelf”, zegt omgevingspsycholoog Camilla Meijer tegen RTL Nieuws. “Als een omgeving er netjes en verzorgd uitziet zijn mensen eerder geneigd om hun troep op te ruimen”. Verder moeten mensen betrokken worden bij het kunstproject, vooral de mensen die onwenselijk gedrag vertonen. “Betrokkenheid is het sleutelwoord.”

Door inwoners te betrekken en goed naar ze te luisteren ontstaat er extra betrokkenheid en meer eigenaarschap. Zo was het in Den Bosch mogelijk om via www.containerkunst.nl zelf twee schaalmodellen van ondergrondse containers te downloaden en deze te voorzien van een eigen ontwerp. Het winnende ontwerp is daadwerkelijk gerealiseerd.

Vermenselijken van inzamelcontainers
Bij containerkunst kan ook gebruik worden gemaakt van antropomorfisme, oftewel het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens of voorwerpen. Holle Bolle Gijs uit de Efteling is hier een goed voorbeeld van. Dat deze afvalbak zo goed werkt komt mede doordat men menselijke trekken toeschrijft aan deze afvalbak, waaronder door de vormgeving en de interactie.