Door in de buurt bij de hotspot een plek te creëren waar mensen hun oude spullen naar toe kunnen brengen, bijvoorbeeld in een garagebox of schuur, wordt het bewoners makkelijker gemaakt om van hun grof huishoudelijk afval af te komen.

Wat nog bruikbaar is kan zo een nieuw leven krijgen bij iemand anders. De spullen die niet meer hergebruikt worden, gaan dan alsnog naar de milieustraat. Zo’n mini-kringloop kan door actieve betrokken buurtbewoners draaiende worden gehouden. Een aantal tips:

  • Zorg voor handige openingstijden in relatie tot de milieustraat, bijvoorbeeld in de namiddag en begin van de avond.
  • Ga op zoek naar een centraal gelegen locatie en zorg voor herkenbaarheid, bijvoorbeeld door een opvallend bord te plaatsen.
  • Communiceer duidelijk welke openingstijden worden gehanteerd en zorg dat de mini-kringloop dan ook echt open is.
  • Maak het mogelijk dat inwoners hier antwoorden kunnen krijgen op veelgestelde vragen. Zo hoeven ze geen contact op te nemen met de gemeente. Dit kan voor sommige inwoners een barrière zijn.
  • Vergroot de bekendheid via sociale media.

Studentencampus
Deze interventie is ook goed toe te passen op een studentencampus. Hier vinden wisselingen van internationale studenten plaats, waardoor na een verhuizing regelmatig grofvuil achterblijft, soms ook op straat. Door hier een samenwerking op te zetten tussen bijvoorbeeld een bewoners- of studentenvereniging en de lokale kringloopwinkel, kan er een mini-kringloop worden gecreëerd. Zo kunnen studenten die vetrekken of aankomen op ieder moment spullen aanbieden of uitzoeken op de campus. Niet alleen handig, maar ook duurzamer. Omdat deze optie laagdrempeliger is dan het wegbrengen naar de milieustraat, krijgen meer bruikbare items een nieuw leven.

Weggeefhoek
Op steeds meer plaatsen in Nederland ontstaan mini-marktplaatsen op sociale media. Vaak betreft het een Facebookgroep met de naam “weggeefhoek”, gevolgd door de naam van de desbetreffende woonplaats. Inwoners plaatsen hier spullen die ze kwijt willen en mensen die hier nog iets mee kunnen, krijgen de mogelijkheid deze spullen, veelal gratis, op te komen halen. En natuurlijk geldt; wie het eerst komt wie het eerst maalt. Heeft een dorp of stad in jouw gemeente nog geen eigen weggeefhoek? Zoek dan naar betrokken inwoners die dit initiatief kunnen opstarten.