In steeds meer gemeenten worden het oplaten van ballonnen en het gebruik van confetti van plastic tijdens evenementen aan banden gelegd.

Naast dat dit afval vaak lastig op te ruimen is en heel lang in de natuur rond kan blijven zwerven, heeft het ook negatieve gevolgen voor dieren. Zo worden restanten van ballonnen bijvoorbeeld opgegeten door vissen, vogels en andere dieren, waardoor ze stikken of uithongeren.

Uiteraard zijn er biologisch afbreekbare varianten beschikbaar, maar toch kiezen veel gemeenten voor een algeheel verbod. Bij het verlenen van vergunningen en bij de handhaving is het zeer lastig om onderscheid te maken tussen confetti die wel of niet biologisch afbreekbaar is. Alleen een algeheel verbod is veelal goed uitvoerbaar.

Het succes van een evenement is uiteraard niet afhankelijk van de aanwezigheid van ballonnen en confetti. Zoeken de initiatiefnemers van het evenement naar iets vergelijkbaars, bieden alternatieven zoals een licht- of lasershow, drones of bellenblaas mogelijk uitkomst.