Voor veel inwoners is het vaak niet duidelijk wat er met het afval dat ze inleveren gebeurt. Terwijl zodra ze zien welke nuttige toepassing hun afval heeft gekregen, ze dit stimuleert om beter te scheiden. Een van de stromen die hier zeer geschikt voor is, is groente -, fruit -, tuinafval en etensresten, oftewel GFT+E.

Steeds meer publieke inzamelaars en gemeenten kiezen er daarom voor om inwoners als beloning een gratis zak compost aan te bieden bij hun bezoek aan de milieustraat, uiteraard zolang de voorraad strekt. Prettig voor inwoners, zeker op de momenten dat heel Nederland aan het tuinieren slaat, en goed voor de bewustwording en betrokkenheid. En wie weet draagt de zak compost ook wel bij aan een groenere tuin en dus aan klimaatadaptatie.

Combinatie met de kringloopwinkel
Door het gratis compost ook uit te geven via de lokale kringloopwinkel worden inwoners gestimuleerd de kringloopwinkel te bezoeken. Een positieve eerste ervaring voor de inwoners die nog niet bekend zijn met de kringloopwinkel en voor de inwoners die de weg naar de kringloopwinkel wel al weten te vinden is deze weer even top-of-mind. Wie weet scoren ze daar wel een zojuist door het Repair Café gerepareerd koffiezetapparaat. +1 in de strijd tegen grondstoffenschaarste!

Landelijke Compostdag
Ieder jaar in maart is de Landelijke Compostdag. Een geschikt moment om extra nadruk te leggen op de compost die inwoners gratis kunnen meenemen of een mooi moment om te beginnen met het uitdelen van gratis compost.