Er bestaan in de afvalsector enkele hardnekkige fabels die steeds de kop opsteken. In de media, maar ook bij inwoners blijven deze fabels leven.

Als we deze fabels definitief de wereld uit willen helpen, is het belangrijk dat we het échte verhaal goed overbrengen en breed verspreiden. Daar doen wij natuurlijk ons best voor, maar daar kunnen gemeenten en inzamelorganisaties uiteraard ook een belangrijke rol in spelen. Behandel een van de fabels bijvoorbeeld in je volgende nieuwsbrief of ga via sociale media in gesprek met inwoners.

Om je hierbij te helpen formuleerden wij een antwoord op de vijf grootste fabels over afvalscheiding.

Hoe het écht zit...

"Uiteindelijk komt alles op één hoop terecht"

“Ik zag het zelf. Toen ze onze zakken kwamen ophalen, gooiden ze alles gewoon in één wagen. Waarom zou ik het dan thuis helemaal gaan scheiden?”

Een hardnekkige fabel die eens in de zoveel tijd zijn kop weer opsteekt. Gelukkig verre van de waarheid. Dat wat inwoners netjes scheiden, blijft gescheiden. Ook als het in hetzelfde voertuig gaat. Deze voertuigen hebben namelijk meerdere compartimenten die door middel van schotten van elkaar worden gescheiden. De verwerking en recycling van gescheiden stromen is veel goedkoper dan verbranden en levert soms zelfs geld op. Bovendien zijn alleen goed gescheiden stromen geschikt voor hergebruik, wat met de huidige grondstoffenschaarste geen overbodige luxe is.

Een enkele keer komt het voor dat een gescheiden afvalstroom te veel verontreinigd is met ander afval dat het niet meer gerecycled kan worden. Bijvoorbeeld wanneer er teveel plastic in het GFT-afval zit of inwoners restafval in een ondergrondse PMD container gooien. De verwerker keurt het dan af. In dat geval moet het helaas alsnog verbrand worden. Gelukkig zijn dit uitzonderingen.

"Al het afval uit Nederland sturen we naar het buitenland"

“Laatst stond er weer een foto in de krant, van Nederlands afval wat gewoon op één hoop ligt ergens op een strand in China. Waarom doe ik dan al die moeite?”

Die moeite is niet voor niets. Het afval dat van huishoudens afkomstig is wordt voor het overgrote deel in Europa gerecycled. Hier worden duidelijke afspraken over gemaakt. Europa investeert, ondersteund door regelgeving, meer en meer in de eigen recyclingcapaciteit. Zo zorgen we dat de grondstoffen na recycling ook weer in Europa hergebruikt kunnen worden. Dat brengt de circulaire economie een stuk dichterbij.

"Afval scheiden kost meer geld dan het oplevert"

“Je moet eens zien hoeveel wagens er nu bij mij door de straat rijden. En we kregen ook nog allemaal een nieuwe container. Wat moet dat wel niet gekost hebben?”

Gescheiden afvalinzameling zorgt ervoor dat we afval niet hoeven te verbranden, maar dat het nog een nieuwe toepassing kan krijgen. Dat geeft het afval waarde. Zo leveren sommige gescheiden afvalstromen zelfs geld op, omdat producenten dit graag weer opkopen en hergebruiken. Ook zorgt meer hergebruik en recycling ervoor dat de totale kosten voor de maatschappij lager worden. We hoeven namelijk minder nieuwe grondstoffen te winnen of uit andere landen naar Nederland te brengen. Verder zijn gemeenten en inzamelorganisatie constant bezig om de inzameling efficiënter te laten verlopen. Zo wordt de inzamelfrequentie per stroom in veel gemeenten omlaag gebracht, aangezien de afvalstromen kleiner worden. Dit levert logistieke besparingen op.

Het beste voor de portemonnee blijft natuurlijk om zo min mogelijk afval te produceren. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een kringloopwinkel of overweeg eens een apparaat te repareren voordat je deze vervangt.

"Al het afval kan net zo goed achteraf gescheiden worden"

“Bij mijn broer in Rotterdam kunnen ze alles gewoon in één bak gooien en regelt de gemeente dat het gescheiden wordt. Ik heb nu vijf bakken in de tuin staan. Waarom kan ik het niet ook gewoon allemaal in één bak gooien?”

Er zijn gemeenten in Nederland waar nascheiding wordt toegepast. Echter is dit alleen in te zetten om plastic afval te scheiden van het restafval. Voor alle andere stromen die Nederlandse huishoudens scheiden (papier, GFT, glas, textiel etc.) is bronscheiding noodzakelijk. Alleen door deze stromen apart in te zamelen, kunnen we deze ook recyclen.

"Afval scheiden thuis is een druppel op een gloeiende plaat"

“Dat kleine beetje afval wat ik thuis heb, dat is toch niks vergeleken met bedrijven of andere landen?”

Als iedereen dit blijft denken, gebeurt er niets en blijven we de aarde uitputten. Nu al draagt de gescheiden afvalinzameling en verwerking bij aan de CO2 reductie enerzijds en het beperken van het winnen van nieuwe grondstoffen anderzijds. Juist hier kun je als inwoners zelf invloed uitoefenen. Door als Nederland voorop te lopen in hergebruik en recycling kunnen we andere landen inspireren en uitdagen om ook meer te doen. Ook kunnen wij in Nederland ook nog genoeg leren van andere landen die het op een specifieke afvalstroom beter doen dan wij. Samen maken we de wereld duurzamer!