Afvalcoaches kunnen bewoners net dat duwtje in de goede richting geven.

Zij vragen aandacht voor het gewenste gedrag, geven uitleg over het juist afdanken van afval en kunnen vragen van inwoners beantwoorden. De inzet van afvalcoaches kan een mooie bijdrage leveren, vooral op locaties waar bewoners in de basis welwillend zijn en het goed willen doen, maar het net niet helemaal doen. De afvalcoaches kunnen langs de deuren gaan of zich positioneren bij de afvalcontainers of in winkelcentra. Lees ook meer over de ervaringen van Avri, Rova en HVC.

Sommige gemeenten en publieke bedrijven nemen afvalcoaches in dienst, terwijl andere organisaties bijvoorbeeld chauffeurs, beladers of communicatieadviseurs inzetten. Ook wordt regelmatig gebruik gemaakt van studenten en vrijwilligers. Bij het selecteren van afvalcoaches kan gelet worden op de volgende aspecten:

  • Mensen die bekend zijn met de wijk en er affiniteit mee hebben.
  • Mensen die de meest voorkomende taal in de wijk machtig zijn.

* Wanneer in een wijk een andere taal dan Nederlands overheerst, is het raadzaam om afvalcoaches in te zetten die mensen in hun eigen taal kan begroeten en eventueel uitleg kan geven. In sommige gemeenten delen de afvalcoaches ook flyers uit in verschillende talen.

Netwerk van afvalcoaches
Om afval- en grondstofcoaches, voorlopers en geïnteresseerden met een vergelijkbare of gerelateerde rol met elkaar te verbinden hebben Midwaste, Blink en de NVRD het Afvalcoach Netwerk opgezet. Een community om ervaringen met elkaar te kunnen delen, zowel online als door elkaar te ontmoeten tijdens een bijeenkomst. Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor meer informatie.