Hittegolven, langdurige droogte, extreme regenval en stormen; de laatste jaren zijn getekend door een toename van extreme weersomstandigheden. Elk jaar sneuvelt er wel een hitte- of neerslagrecord. En dit heeft ook zijn effect op de inzameling van afval (lees: grondstoffen).

Volgens de KNMI-klimaatscenario’s zal de gemiddelde temperatuur de komende vijftig tot honderd jaar oplopen. Ook andere weerextremen zullen toenemen. Het wordt dus steeds belangrijker om daar, ook – of zelfs juist – in onze branche, rekening mee te houden.

Er zijn regelmatig grote verschillen te zien tussen de regio’s in Nederland. Zo kan het ene deel van het land onder een dikke laag sneeuw liggen, terwijl in het andere deel niets aan de hand is. Dat maakt dat het van belang is om de weersomstandigheden altijd lokaal te beoordelen. Lees hieronder welke maatregelen je bij de afvalinzameling kan nemen tijdens diverse vormen van extreem weer.

Extreme hitte
In de Arbowet is niet precies vastgesteld wanneer er sprake is van ernstige en onmiddellijk gevaarlijke hitte. Net als in andere branches, zoals bijvoorbeeld de bouw, is het daarom zoeken naar duidelijke richtlijnen. Omdat niet alleen de temperatuur, maar ook bijvoorbeeld de luchtvochtigheid een rol kan spelen, is dit nog niet zo eenvoudig. De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek. Wel stelt de Arbocatalogus Afvalbranche dat bij temperaturen vanaf 32 ⁰C de eerste gezondheidsklachten optreden. Let op! Rondom groot materieel en op asfalt ligt de temperatuur vaak zeker zo’n 5 graden hoger. Er zijn diverse maatregelen die je kan nemen om de gevaren van extreme hitte te beperken:

Tropenrooster

Start de inzameling eerder of ga langer door. Check in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of Afvalstoffenverordening hoe laat je mag beginnen met inzamelen. Is dat te laat, pas dit dan aan. In de ochtend is het vaak een stuk koeler. Ga je eerder starten, vergeet hierbij dan niet om ook de inwoners hiervan op de hoogte te brengen. Zij zullen het afval dan eerder klaar moeten zetten.

Voldoende hydratatie

Voorzie in voldoende water, bouillon, isotone drank of waterijsjes. Zorg ook voor de inname van voldoende zout. Drink vooral geen koffie of energiedrankjes, deze drijven vocht af.

Zonbescherming

Stel extra kleding en hulpmiddelen beschikbaar, zoals (koel)petten, koelvesten, luchtige kleding en zonnebrand.

Voldoende rust

Door medewerkers wat vaker een korte pauze te laten nemen in een schaduwrijke omgeving, zorg je dat het lichaam even kan afkoelen en de impact van de hitte kan verwerken. Probeer inzamelen op het heetst van de dag te voorkomen. Zet indien nodig extra personeel en/of inzamelvoertuigen in.

Uitstel

Is het écht te warm, stel dan waar mogelijk de werkzaamheden, of een deel hiervan, uit.

Stank beperken

Deel tips met inwoners over hoe ze stinkende containers kunnen voorkomen of de overlast kunnen beperken. Zo is het verstandig om de bak op een koele plek uit de zon te plaatsen, het groenafval en etensresten eerst te laten drogen of uitlekken en biologische of papieren GFT-zakken te gebruiken.

Ga voor meer tips naar Milieu Centraal.

Voorkom afvalbranden

Bij hoge temperaturen neemt ook het risico op afvalbranden toe. Stel daarom een plan op om de brandrisico’s te beheersen. Controleer bijvoorbeeld vaker de temperatuur van opgeslagen materiaal, controleer de blusvoorzieningen en/of brengt de instructies voor handelen bij brand in een inzamelvoertuig een keer extra onder de aandacht.

Extreme kou
Ook voor extreme kou is niet precies vastgelegd wanneer het té extreem is om te werken. Kou wordt namelijk niet alleen bepaald door de echte temperatuur. De gevoelstemperatuur kan door wind namelijk nog een stuk lager liggen. Dit noemen we ook wel ‘windchill’. Het FNV raadt aan werkzaamheden vanaf -6 ⁰C stil te leggen. Ook bij extreme kou zijn verschillende maatregelen te nemen:

Beschermende kleding

Verstrek warme en isolerende kleding bestaande uit meerdere lagen. Zorg ervoor dat veiligheidsschoenen of -laarzen een dikke zool hebben en bied de mogelijkheid om natte sokken direct te vervangen voor droge sokken. Zorg ook voor stevige handschoenen, in ieder geval bij temperaturen van 15 ⁰C of minder.

Warme versnaperingen

Deel op locatie warme drank of soep uit. Of geef het mee voor onderweg; zo heeft men altijd een opwarmertje bij de hand.

Aangepaste werktijden

Pas tijdelijk de werktijden aan. Stel hierbij werk in de buitenlucht uit tot de temperatuur weer oploopt. Plan ook extra of langere pauzes in op warme plekken.

Blusvoorzieningen

Controleer waterleidingen en blusvoorzieningen, zodat deze vorstvrij blijven.

Temperatuurlimiet

Zorg voor extra verwarming bij cruciale en/of kwetsbare installatiecomponenten en machines. Ken de temperatuurlimiet van machines en gereedschappen en dek deze indien nodig af zodat er geen onveilige situaties ontstaan.

Voorkom uitglijden

Bij vorst, sneeuw en ijzel is er extra kans op uitglijden en vallen. Zorg voor schoenen met voldoende grip en houd waar mogelijk de ondergrond en onderdelen van materieel ijsvrij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan looproutes, de treeplank, de opstap naar de cabine en onderdelen van de wagen die men vast moet houden.

Meer weten?

Lees meer op onze pagina over Veiligheid