Als kinderen eerder zindelijk zijn, zijn er minder luiers nodig. Een mooie kans om onnodig afval te voorkomen. Helaas zien we in Nederland de laatste jaren juist de omgekeerde beweging en worden kinderen steeds later zindelijk. En dat betekent dus ook meer afval.

Naast het promoten van wasbare luiers is dus ook het promoten van zindelijkheidstrainingen een nuttig middel op het gebied van afvalpreventie. Als gemeente kan je dit stimuleren door contact te leggen met GGD’s en consultatiebureaus. Zij kunnen zindelijkheidstraining onder de aandacht brengen in gesprekken met ouders. Ook kan je als gemeente apps promoten die helpen zindelijkheid aan te leren.

Rotterdamse plasklas
Maar je kunt ook nog een stap verder gaan. Zo is de gemeente Rotterdam samen met Toddy een initiatief gestart, genaamd de Plasklas. Met steun van de gemeente kunnen Rotterdamse gezinnen met een kindje in de luiers gratis deelnemen aan een training om de zindelijkheid te bevorderen. Zo krijgt men een poster thuisgestuurd en heeft men via een app toegang tot filmpjes en oefeningen. De training is in een eigen tempo te volgen.