Een bewezen effectieve campagne waarbij 100 huishoudens worden uitgedaagd om 100 dagen 100% (rest)afvalvrij te leven.

Op het online platform van 100-100-100 houden deelnemende huishoudens zich bezig met uitdagingen die gericht zijn op afvalpreventie en circulariteit. Van het hergebruiken van ‘leftovers’ tot het minimaliseren van afval bij het doen van boodschappen. De opdrachten dagen de deelnemers uit om creatief te zijn en nieuwe manieren te ontdekken om (rest)afval te verminderen. En dat werkt! Al meer dan 51 gemeenten hebben met succes de 100-100-100 challenge afgerond. Deelnemers zijn positief en ervaren tijdens de challenge hoe eenvoudig het maken van een afvalvrije keuze eigenlijk is.

Elkaar stimuleren via het platform
De basis van de challenge is het 100-100-100 platform van de deelnemende gemeente. Deze wordt tijdens een startbijeenkomst gelanceerd en uitgelegd. Het 100-100-100 platform is een online omgeving waar de deelnemende huishoudens via hun account de wekelijkse weegresultaten invoeren, de wekelijkse uitdagingen vinden én tips en ervaringen delen met andere deelnemers. Hoe meer enthousiaste deelnemers, hoe groter de interactie is op het platform. Die interactie werkt aanstekelijk en motiverend voor andere deelnemers. Aan de hand van de ingevoerde weegresultaten wordt aan het einde van de challenge de balans opgemaakt; hoeveel is het (rest)afval na de 100 dagen verminderd? Deze resultaten worden tijdens de slotbijeenkomst gedeeld én gevierd.

Een impressie van het platform

De succesformule
Waarom is 100-100-100 zo’n succes? Simpel, de challenge laat zien dat (rest)afvalvrij leven mogelijk is door kleine, stapsgewijze veranderingen aan te brengen. De uitdagingen beginnen klein; verzamel een week lang al het (rest)afval en bedenk hoe je dit kunt verminderen. Gedurende de challenge worden de uitdagingen groter; probeer eens (rest)afvalvrij boodschappen te doen of hoe vier je Pasen/Sinterklaas/Kerstmis eens met zo min mogelijk (rest)afval?

Door bewustwording te creëren en mensen aan te moedigen om samen de challenge aan te gaan, ontstaat er een gezamenlijke beweging die blijvende gedragsveranderingen teweegbrengt. Deelnemers merken al snel dat het niet moeilijk is om anders om te gaan met afval, het vereist slechts een andere benadering. Het delen van ervaringen met andere inwoners in de gemeente vergroot het enthousiasme en het succes van de challenge.

In Antwerpen heeft een recordaantal van maar liefst 656 huishoudens actief deelgenomen aan de 100-100-100 challenge!

Daarnaast heeft deze actie grote voordelen voor gemeenten en afvalinzamelaars. De challenge draagt namelijk bij aan de realisatie van de (landelijke) doelstellingen voor minder (rest)afval per inwoner en biedt waardevolle inzichten voor beleidsmakers en bedrijven om stappen te zetten naar een afvalvrije samenleving.

Resultaten tonen aan dat deelnemers na 100-100-100 aanzienlijk onder het landelijke gemiddelde van restafvalproductie blijven, soms zelfs tot bijna 90% minder kilo per persoon per jaar!

Start in jouw gemeente de challenge!
De challenge is in 2015 begonnen als een initiatief van ROVA, maar heeft zich in de jaren daarna wijdverspreid over Nederland en daarbuiten. Ben je benieuwd naar de impact die 100-100-100 kan hebben in jouw gemeente? Ga dan naar www.100-100-100.nl of neem contact op met Foster; de digitale ontwikkelaar van het initiatief. Zij helpen gemeenten bij het inrichten van een eigen 100-100-100 platform en begeleiden tijdens de challenge.

Meer informatie

Vraag ontwikkelaar Foster naar de mogelijkheden