Veel spullen die inwoners naar de milieustraat brengen zijn nog goed te hergebruiken of eenvoudig te repareren.

Door op de milieustraat een kringloopcontainer te plaatsen en hier duidelijk over te communiceren, voorkom je dat herbruikbare en/of repareerbare producten onnodig bij het afval belanden. Hierbij ook enkele tips:

  • Plaats de kringloopcontainer aan het begin van de milieustraat. Zo benadruk je dat hergebruik en reparatie de voorkeur hebben.
  • Communiceer duidelijk wat de kringloop zoal goed kan gebruiken, denk bijvoorbeeld aan kleding, schoenen, tassen, gordijnen (en overig textiel), speelgoed, boeken, muziek- en filmdragers (cd, lp, dvd), elektronische apparaten, gereedschap, servies en bestek, fietsen, bedden, meubels, lampen, woondecoratie en overige huisraad.
  • Benadruk de aanwezigheid en de mogelijkheden van de kringloopcontainer, bijvoorbeeld op de informatiepagina van de milieustraat waar ook de openingstijden te vinden zijn.
  • Zorg dat direct duidelijk is dat dit de kringloopcontainer is. Maak de container opvallend, aantrekkelijk en uitnodigend.
  • Stimuleer het inleveren van producten bij de kringloopcontainer door foto’s van mensen te tonen die blij zijn met hun tweedehands item. Zo zien inwoners waarvoor ze het doen. Daar worden ook zij vast blij van!
  • Zet bij de kringloopcontainer ook een kringloopcoach. Deze persoon kan inwoners adviseren over wat wel en niet van pas komt. Ook kan er wellicht al direct beoordeeld worden of iets nog te repareren is of niet, bijvoorbeeld door de vrijwilligers van het lokale Repair Café.

Wil je de samenhang tussen de milieustraat en de kringloopwinkel nog een stap verder brengen? Bekijk dan ook onze pagina over Circulaire Ambachtscentra

Voorbeelden