Pagina
delen
Milieustraat
Vergroot de toegankelijkheid van de milieustraat
We produceren steeds meer afval en ons afval bestaat uit steeds meer uiteenlopende materialen. Des te beter deze gescheiden worden, des te groter de kans dat deze worden hergebruikt of hoogwaardig kunnen worden gerecycled.
Pagina
delen
Dat maakt dat milieustraten soms simpelweg uit hun voegen barsten. Indien er in omliggend gebied geen ruimte is om uit te breiden, kan ervoor gekozen worden om milieustraten te fuseren. Weliswaar een locatie minder, maar wel meer circulaire slagkracht op de gecombineerde locatie.
Naarmate de afstand voor inwoners naar de milieustraat groter is, heeft dit een negatieve invloed op de bereidheid om naar de milieustraat te gaan. Naast dat een mobiele milieustraat en/of grondstofkar uitkomst kunnen bieden, zijn er ook mogelijkheden om de toegankelijkheid van een locatiegebonden milieustraat te verbeteren. Enkele tips:
Livestream
Zet een livestream op die inwoners in staat stelt om online real-time te kunnen zien of er een lange rij staat voor de milieustraat. Des te langer inwoners in de rij moeten staan, des te meer haast men heeft om naar huis te komen. Dit kan direct invloed hebben op de zorgvuldigheid van de afvalscheiding. Zorg bij het opzetten van een livestream wel dat je voldoet aan de privacyregels. Zo attendeert gemeente Moerdijk bezoekers via een bordje op de aanwezigheid van de camera. Verder zijn de beelden niet zichtbaar als de milieustraat gesloten is en worden de beelden niet opgeslagen. Klik hier voor de livestream van gemeente Moerdijk en hier voor die van gemeente Purmerend.
Gemeente Etten-Leur heeft gekozen voor een iets andere invulling, namelijk de Druktemeter. Als medewerkers van de milieustraat zien dat het drukker wordt, geven zij dit aan met de kleur oranje of rood. Is het rustig? Dan staat de druktemeter op groen.
Ruime openingstijden
Vrijdag en zaterdag zijn vaak populair onder inwoners om hun afval naar de milieustraat te brengen. Kies juist op deze dagen voor ruimere openingstijden. Ook tijdens vakanties en de wisselingen van de seizoenen is het vaak drukker op de milieustraat.
Extra avonden
Zowel incidenteel als structureel kan het lonen om de milieustraat ook in de avond te openen. Doe je het incidenteel? Zorg dan voor goede communicatie. Schaal op tijdens populaire inlevermomenten en schaal af op minder populaire inlevermomenten. Data die het aantal bezoeken per dag en tijdstip registreert kan helpen de openingstijden te optimaliseren.
Happy Hour
Om de druk op de milieustraat op populaire dagen te verminderen is het mogelijk om juist voor momenten dat het rustig is een Happy Hour te organiseren. Tijdens deze periode is het mogelijk om afval gratis in te leveren. Dit verhoogd de bereidheid van inwoners om op een moment te gaan dat het ze normaal gesproken minder goed uitkomt. Op sommige milieustraten waar dit is ingevoerd, kiest men ervoor om bepaalde stromen hierbij uit te sluiten, zoals restafval, grof huishoudelijk afval, verbouwingsrestafval en autobanden.
Vooraf een afspraak maken
Bij diverse milieustraten in Nederland is het inmiddels nodig om eerst online of telefonisch een afspraak te maken voor een bezoek aan de milieustraat. In eerste instantie zul je denken dat dit de toegankelijkheid juist belemmerd, maar het maken van een afspraak helpt om de drukte te spreiden en daarmee lange rijen voor de milieustraat te voorkomen. Wel is het hierbij belangrijk om te zorgen dat het systeem gebruiksvriendelijk is en goed en snel werkt. Zo kunnen inwoners (indien beschikbaar) ook kort voor hun bezoek nog een afspraak maken.
Optimaliseer de doorstroom
Een goede inrichting van de milieustraat draagt bij aan een goede doorstroom waardoor een bezoek aan de milieustraat toegankelijker wordt. Daarbij is sneller niet altijd beter, aangezien dit ten koste kan gaan van de zorgvuldigheid van het scheiden. Denk hierbij vooral aan slimme toepassingen zoals:
- Onderscheid tussen een korte (langs minder, maar wel de meest populaire stromen) en een lange route (langs alle stromen).
- Het weghalen van onnodige obstakels, zoals trappetjes.
- Een duidelijke plattegrond online en op locatie, zodat inwoners snel zien waar ze moeten zijn.
- Duidelijke pictogrammen op de inzamelbakken.