Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Het belandt onnodig in de vuilnisbak.

Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. We behoren zelfs tot de top vijf landen in de EU als het gaat om voedselverspilling. Kijkend naar de hele voedselketen, verspilt de inwoner thuis het meest. Brood, zuivel, groente en fruit belanden bij huishoudens het vaakst (onnodig) in de GFT/GFE-bak of het restafval.

Voedselverspilling vindt plaats in alle type huishoudens. Wel verspillen 65-plussers gemiddeld minder dan jongeren. Gezinnen met jonge kinderen verspillen het meest. We hoeven inwoners veelal niet te overtuigen van het belang om voedselverspilling te voorkomen. Wel is men zich nog weinig bewust van het eigen verspilgedrag en heeft het voorkomen van verspilling vaak geen prioriteit. Je kunt inwoners helpen door in te zetten op bewustwording op eigen verspilgedrag, maar ook door hun vaardigheid te vergroten en de gelegenheid te creëren om voedselverspilling te voorkomen. In de afweging om verspilling wel of niet tegen te gaan, worden vaak de volgende argumenten genoemd:

Waarom wel? 

 • Men vindt het zonde van het geld
 • Men is zich bewust van de impact op het milieu
 • Er heerst een sterk gevoel dat eten verspillen ‘niet hoort’ omdat er ook mensen zijn die honger hebben.

Waarom niet? 

 • Men vergeet het eten of slaat het verkeerd op
 • Men heeft soms ergens wel of geen zin in en koopt daarom toch iets nieuws ondanks dat er nog eten is dat op moet
 • Soms kopen mensen te grote verpakkingen waardoor het eten niet snel genoeg op is
 • Soms loopt de dag anders dan gepland, waardoor maaltijden toch blijven staan
 • Er bestaan misvattingen over de twee verschillende houdbaarheidsdatums, namelijk: ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘ten minste gebruiken tot’

Als gemeente kan je een aantal zaken doen om voedselverspilling te voorkomen en daarmee onnodig afval tegen te gaan. Bekijk ook het Stappenplan voor gemeenten van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Hierin staat nog meer informatie over wat je als gemeente kan doen.

Faciliteren

Wil je het voorkomen van voedselverspilling aanmoedigen? Denk dan aan:

 • Het onder de aandacht brengen van handige keukenhulpjes, zoals het (gratis) Eetmaatje om porties pasta en rijst af te meten. Je betaalt alleen de verzendkosten.
 • Het uitdelen van (gratis) koelkast– en vriezerstickers. Deze dienen als geheugensteuntje. Zo weet men welke producten in de koelkast of vriezer moeten worden bewaard.
 • Het vergroten van de bekendheid van het restjesreceptenboek van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Uiteraard zijn er ook genoeg varianten op de markt, zoals Verspilling is Verrukkelijk. Wellicht is er in jouw gemeente al een lokale variant?
 • Het stimuleren van bedrijven. Breng bijvoorbeeld de voucherregeling van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling onder de aandacht. Met deze regeling help je bedrijven om aan de slag te gaan met het voorkomen of reduceren van voedselverspilling en het vergroten van de waarde van reststromen.
 • Het onder de aandacht brengen van initiatieven zoals Too Good To Go. Hiermee kunnen bedrijven overschotten tegen gereduceerd tarief verkopen aan inwoners.

Communicatie

Mensen zijn al gemotiveerd om voedselverspilling te voorkomen, maar in de waan van de dag lukt het niet altijd. Daarnaast is het inzicht in het eigen verspilgedrag klein. Communicatie kan het onderwerp ‘top of mind’ maken.

 • Doe als gemeente mee aan de jaarlijkse Verspillingsvrije Week. Dit initiatief van stichting Samen Tegen Voedselverspilling is al sinds 2019 vaste prik. In deze week organiseren gemeenten bijvoorbeeld kookavonden, proeverijen, lunchlezingen, webinars en masterclasses. Er komen jaarlijks tools beschikbaar om de week te organiseren, zoals logo’s, posters en video’s, maar ook infographics met cijfers over voedselverspilling.
 • Promoot apps als de Foodbattle (voor groepen) en de Verspillingsvrije coach (voor individuen) van Milieu Centraal. Deze apps geven tips voedselverspilling tegen te gaan.
 • Kijk of er bij jou in de gemeente foodsharing initiatieven zijn en ondersteun deze. Intussen zijn er ruim 145 groepen in kaart gebracht waar je lokaal terecht kunt om een teveel gekookte maaltijd aan te bieden of af te halen.

Bekijk meer initiatieven

 • Bekijk deze video van de NOS over ‘Wat je moet weten over je eten niet opeten’.
 • BuurtBuik bereidt op elf locaties in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam gezonde en gratis maaltijden van gered voedsel van supermarkten, winkeliers en horeca. Vrijwilligers en buurtgenoten halen het eten op bij lokale leveranciers en koken er gezamenlijk een lekkere en verrassende maaltijd van.
 • De Groente & Fruitbrigade ontvangt partijen buitenbeentjes en overschotten van telers of handelaren. Zij controleren de groente en fruit op kwaliteit en zorgen dat deze waar mogelijk worden herverpakt. Hierna halen distributiecentra de verse producten op en verdelen ze over de voedselbanken. Zo kunnen de voedselbanken wekelijks verse groente en fruit uitdelen.
 • Er worden momenteel ontzettend veel bananen verspild omdat ze niet voldoen aan de cosmetische standaarden van de voedingsindustrie. En dan gaat het niet alleen over te kleine, te kromme of te grote bananen, maar ook over groene, rijpe en losse bananen. The Banana Factory redt deze bananen en maakt er bananenpuree van. Dit kan weer gebruikt worden in andere producten.
 • Dagelijks worden ongeveer 700.000 broden teveel gebakken. Veel van deze broden worden vervolgens verspild. Van Eigen Deeg gaat verspilling tegen door hier koeken van te maken, genaamd: de Circulariekoek.
 • PeelPioneers heeft de missie om alle citrusresten te redden en om te zetten in waardevolle ingrediënten zodat ze daarmee een extra ronde in de voedselketen maken. Uit de schil halen zij natuurlijke ingrediënten die worden toegepast in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen.
 • Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor het delen van vers gekookte maaltijden én sociaal contact. Thuiskoks koken vrijwillig en bieden de maaltijd aan voor de kostprijs van de ingrediënten. De meeste maaltijden die worden gedeeld kosten tussen de 3 en 6 euro. Deze prijs wordt in overleg bepaald. Bovenop het bedrag dat de thuiskok vraagt rekent Stichting Thuisgekookt 10% commissie.
 • In 2014 is Instock gestart met restaurants waar werd gekookt met geredde producten. Inmiddels is het uitgegroeid tot een online horeca groothandel voor geredde producten. Op dit platform worden verschillende producten aangeboden; veelal groente en fruit, maar ook vlees, vis en houdbare producten.
 • Bekijk hier ‘Het helpende bord’ van HAK. Speciaal ontworpen om kinderen te stimuleren meer groente te eten en daardoor ook een middel om voedselverspilling tegen te gaan.

Benieuwd naar wat je nog meer kan doen?