Naast de kringloopwinkels kan er ook worden gekeken naar lokale ondernemers en creatieve zelfstandigen voor de afzet van de grondstoffen die worden ingezameld op de milieustraat.

Deze worden, als onderdeel van de transitie naar een circulaire economie, steeds vaker gevraagd om nieuwe unieke producten van te maken. Neem bijvoorbeeld A/B hout dat meubelmakers wellicht kunnen gebruiken voor een mooi nieuw meubelstuk of resttextiel dat kan worden gebruikt voor een nieuwe tas of portemonnee. Zo worden de grondstoffen weer hergebruikt in plaats van gerecycled.

  • In 2021 is de Zeeuwse Reinigings­dienst (ZRD) een samenwerking gestart met De Eker, een bedrijf dat kurken verwerkt tot granulaat of kurkpoeder. Voor de nieuwe inzameling van kurken stelt de ZRD 140 liter containers beschikbaar op alle 13 milieustraten. Deze staan naast de glascontainers. De kurken gaan naar een centrale plek en bij voldoende volume zorgt De Eker ervoor dat ze opgehaald en verwerkt worden.
  • Om te voorkomen dat inwoners hun kapotte luchtbedjes, strandballen en opblaasflamingo’s bij het restafval of PMD gooien, is CirkelWaarde (een samenwerkingsverband tussen Afval Verwijdering Utrecht, Circulus en ROVA) in 2022 gestart met een experiment om deze producten apart in te zamelen. Op diverse locaties, waaronder ook kringloopwinkels, werden in de zomer aparte inzamelbakken geplaatst. Door deze producten apart in te zamelen wordt voorkomen dat deze in de verbrandingsoven belanden en kan het PVC worden gerecycled om vervolgens te worden gebruikt voor andere producten. De verwerking is in handen van com.