Kennisbijeenkomst Privacy

Op 28 september aanstaande organiseerde de NVRD de kennisbijeenkomst Privacy. Het privacy dossier is zeer actueel en confronteert onze branche met allerlei vragen. Want wat mag wel, en vooral ook, wat mag niet wanneer het gaat om afvalpassen gekoppeld aan het adres van een burger.

Presentaties

Afvalpassen en gechipte rolcontainers, Quirijn van Loon van VConsyst en Thierry van Zandvoort van WSS.pdf

De basisbeginselen privacy en toepassing daarvan op de afvalbranche, Marieke Thijssen van Hekkelman advocaten.pdf

De laatste stand van zaken rondom privacy en de afvalpas, Monique Hennekens van Hekkelman advocaten.pdf

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nam kortgeleden twee beslissingen in de afvalpaszaak Arnhem. En wat bleek: afvalpassen mogen best gekoppeld zijn aan adressen. Tenminste als daarvoor een gerechtvaardigd doel is en voldaan wordt aan de andere vereisten uit de privacywetgeving. Welke doelen allemaal als gerechtvaardigd worden aangemerkt, moet nog worden uitgekristalliseerd. Wat in ieder geval niet mag, is stortgegevens opslaan op de ondergrondse container zonder dat daarvoor een grondslag en een gerechtvaardigd doel, bijvoorbeeld diftar, bestaat.

 

De burger die de zaak in Arnhem aanspande, neemt met de beslissingen van de AP geen genoegen en heeft de zaak voor de rechter gebracht. Voorlopig zal het privacy dossier dus actueel blijven.

Voor gemeenten, andere inzamelende partijen en leveranciers van inzamelsystemen leveren de beslissingen van de Autoriteit Persoonsgegevens de nodige hoofdbrekers op. Welke gegevens worden met de afvalpassen precies verzameld en met welk doel? Is dat doel wel voldoende verankerd in het beleid? Worden niet meer gegevens verzameld dan strikt noodzakelijk? Wat als stortgegevens worden verzameld zonder dat sprake is van diftar?

Tijdens de kennisbijeenkomst Privacy: ‘Beperkingen voor afvalbeheer?’ wordt u bijgepraat over de laatste stand van zaken in het privacy dossier. De Autoriteit Persoonsgegevens, die een presentatie zou geven, heeft aangegeven dit niet te kunnen doen omdat er sprake is van een lopende zaak. Daarom wordt het programma van de bijeenkomst gewijzigd.

De kennisbijeenkomst wordt afgetrapt door de advocaten van Hekkelman advocaten. Zij gaan in het eerste deel van hun presentatie in op de basisbeginselen van privacy en de toepassing daarvan in de afvalbranche. Vervolgens wordt het stokje overgenomen door Martijn Leisink, wethouder van Arnhem. Hij gaat in op het belang van privacy en hoe daaraan, bij het maken van beleid betekenis moet worden toegekend. Na een korte pauze vervolgen de advocaten van Hekkelman hun presentatie door u bij te praten over de laatste stand van zaken in het privacy dossier. Ze bespreken niet enkel afvalpassen, maar gaan ook in op de problematiek rondom gechipte minicontainers en afvalpassen op de milieustraat.

De kennisbijeenkomst wordt afgesloten door twee leveranciers van ondergrondse containers en gechipte minicontainers. Quirijn van Loon van VConsyst en Thierry van Zandvoort van WSS Infocard Systems BV geven een toelichting op de mogelijkheden die er zijn om systemen zodanig in te richten dat anonimiteit mogelijk is. De kennisbijeenkomst wordt afgesloten met een lunch.

Het programma voor de kennisbijeenkomst ziet er als volgt uit:

09.30 uur               Ontvangst

10.00 uur               Opening door Evelien Mertens, NVRD

10.10 uur               Hekkelman advocaten over de basisbeginselen privacy en toepassing daarvan op de afvalbranche

10.40 uur               Wethouder Martijn Leisink, gemeente Arnhem over het belang van privacy

11.10 uur               Pauze

11.30 uur               Hekkelman advocaten over laatste stand van zaken rondom privacy en de afvalpas

12.00 uur               Quirijn van Loon (VConsyst) over afvalpassen

12.20 uur               Thierry van Zandvoort (WSS) over gechipte minicontainers

12.40 uur               Afsluiting

12.45 uur               Lunch

13.30 uur               Einde Kennisbijeenkomst Privacy

Op dit moment zit de kennisbijeenkomst vol. Nieuwe aanmeldingen worden op de reservelijst geplaatst.

Prijs: Leden EUR 150,- excl. BTW
         Niet leden EUR 225,- excl. BTW

Datum en tijdstip:
2017-09-28T09:30:00 2017-09-28T13:30:00
Locatie:
Spaces de Rode Olifant
Adres:
Zuid-Hollandlaan 7
2596 AL Den Haag
Aanmeldperiode:
2017-09-27T09:00:00 2017-09-28T09:00:00