Pagina
delen
10 december NVRDtalk: Duurzaam de feestdagen door
3 december 2020
De feestdagen staan in het teken van lekker eten, cadeautjes, gezelligheid en nu ook duurzaamheid. De inkopen voor kerst kunnen veel duurzamer. Bewuster inkopen door bijvoorbeeld tweedehands producten als gewenste cadeaus te kopen. Het kerstmenu uitbundig klaarmaken, maar wel met de juiste mate voor het aantal gasten. Om vervolgens de dag erna de kliekjes te gebruiken in de lunch of voor het derde kerstdag menu. Goede manieren om de feestdagen ook duurzamer door te komen.
Pagina
delen
Corné van Dooren van het Voedingscentrum vertelt over hoe men voedselverspilling tijdens de feestdagen kan voorkomen. Door slim te kopen, koken en restjes te gebruiken vier je kerst verspillingsvrij. Ook vertelt Corné over de cijfers en de impact van voedselverspilling. Het Voedingscentrum meet jaarlijks de aantal kilo’s voedselverspilling in het restafval en gft afval via sorteerproeven. Kunnen we deze feestdagen kilo’s afval afvallen door voedselverspilling tegen te gaan?
Eric Alberts, regio bedrijfsleider bij Het Goed vertelt tijdens deze talk over de bijdrage van kringlopen aan duurzamere feestdagen. Het Goed heeft bijvoorbeeld Green Friday (in plaats van Black Friday) georganiseerd. Door tweedehands inkopen doen voor de feestdagen bespaar je per kilo hergebruik, 1 kilo Co2 uitstoot. Hoe organiseert Het Goed deze initiatieven? Hoe werkt een kringlooporganisatie aan een duurzamere en inclusieve samenleving? En hoe kunnen kringlopen bijdragen aan landelijke en lokale gemeentelijke doelstellingen?