Op 13 februari presenteerde wij namens de gemeentelijke afvalinzameling de ‘Landelijke Actielijst Afvalpreventie’ aan de Tweede Kamer. Reden voor Liza van Lonkhuyzen van NRC om zich te verdiepen in de wereld van luierafval.

“We zamelen afval in en maken er daar waar mogelijk weer nieuwe grondstoffen van. Maar daarmee komen we er niet. We recyclen ons een schone planeet niet in. Daarvoor moet er veel minder afval ontstaan.’’ aldus Wendy de Wild, directeur van de NVRD. Om deze overtuiging kracht bij te zetten presenteerden wij eerder de Landelijke Actielijst Afvalpreventie met daarin concrete stappen die helpen om afval te voorkomen. Eén van de thema’s: ‘Wasbare luiers en tijdige zindelijkheid: het nieuwe normaal’.

Naar aanleiding van onze actielijst besloot Liza van Lonkhuyzen van NRC zich te verdiepen in de wereld van luierafval. Een column die zeker de moeite waard is om te lezen. Ze schetst de omvang van het probleem, zoekt naar de oorzaken voor late zindelijkheid en werpt een kritische blik op de oplossingsrichtingen. Is recycling onze uitweg? Is de wasbare luier duurzamer dan de wegwerpluier? Wie spelen allemaal een rol in het verkleinen van deze afvalberg?

Column: Kinderen eerder zindelijk krijgen, dat is pas duurzaam

Liza van Lonkhuyzen (NRC)

Wil je meer weten over luiers en incontinentiemateriaal? Bezoek dan ook de dossier-pagina.