Tijmen vertrok in 2017 als backpacker naar Zuidoost-Azië, waar hij vooral op de stranden één grote puinhoop aantrof. Hij besloot de rommel zelf op te gaan ruimen en begon in Cambodja. Een jaar later werd hij tijdens een schoonmaak in Maleisië gefilmd. Die video kwam op Facebook terecht en werd binnen no-time 250.000 keer bekeken en binnen een week had zijn pagina meer dan 10.000 volgers. Zijn initiatief werd een hype in Azië, het idee groeide uit tot een beweging onder backpackers in Azië én de lokale bevolking.

Hoop in de puinTijmen belandde vorig jaar in Zuidoost-Azië, waar hij langs de kust van Borneo vanuit het noorden naar het zuiden reisde. „Via Facebook konden mijn volgers stemmen welke plekken ze het liefst schoon zagen worden. Vervolgens heb ik daar een tour van gemaakt en nodigde ik iedereen uit om mee te doen met de cleanups. Tot mijn verbazing hebben 442 locals mij meegeholpen en hebben we 959 vuilniszakken opgeruimd in één maand tijd! Tegelijkertijd kreeg ik foto’s binnen op mijn Instagram en Facebook van mensen die hun eigen opruimacties waren begonnen, waardoor het snel een hype werd. Dat gaf zo’n enorme kick. Veel mensen waren sceptisch toen ik hiermee begon, die zagen alleen maar een onbegonnen puinhoop. Ik hak dat woord graag doormidden. Als je begint met de puin opruimen laat je zien dat er hoop is.

10.000 trashpackersVoor 2019 heeft Tijmen het doel gesteld om 100.000 vuilniszakken vol afval bij elkaar te brengen. Inmiddels registreerden meer dan 10.000 mensen uit heel de wereld zich op de website, in de strijd tegen het vuil. De teller is halverwege april de 25.000 zakken gepasseerd. Hij laat een video zien van eerder dit jaar, waarin trashpackers uit 43 landen hun ‘cleanup’ tonen: Global Trashpacking Day. Dit jaar zal hetzelfde wereldwijde event plaatsvinden op 20 juli en hoopt hij 75 landen te bereiken. Maar ook op de Waddeneilanden, nadat zeecontainers van de MC Zoe overboord sloegen en de troep aanspoelde op de kusten van de vijf eilanden waren er trashpackers ter plekke. Onlangs ging Tijmen ook aan de slag in Twente, via schoonmaakacties in Hengelo en rivier De Dinkel. En overal is één symbool hetzelfde: de letter T, in afvalzakken of met de hand.

In zijn zoektocht naar sponsoren let Tijmen erg op wat bedrijven zelf bijdragen aan het milieu: „Als stichting moet je waken dat je niet voor het karretje wordt gespannen voor green washing, maar dat er daadwerkelijk een substantiële bijdrage wordt geleverd. Dat kan door onze projecten financieel te steunen, maar net zo goed door een mooie samenwerking. Ik ben op zoek naar bedrijven die oprecht het verschil willen maken.

Meer weten? Kijk op: www.trashpackers.org en op:https://www.facebook.com/trashpackersorg/videos/vb.1757155067661172/2218481401810549/?type=2&theater 

Bron: Twente Milieu