Gladheidsbestrijder Arjan Kiwiet van de Groningse gemeente Oldambt is op woensdag 31 mei door weerbedrijf Infoplaza verkozen tot ‘Strooiheld van het jaar 22-23'. Het is de eerste keer dat deze verkiezing georganiseerd werd, bedoeld om gladheidsbestrijders in het zonnetje te zetten.

Een oproep aan de sector om collega’s te nomineren werd serieus genomen: ruim 200 nominaties uit het hele land hebben geleid tot één winnaar. Arjen Kiwiet van gemeente Oldambt mag zichzelf Strooiheld van het jaar 22-23 noemen.

De bekendmaking en huldiging vond plaats bij het hoofdkantoor van Infoplaza in Houten tijdens een feestelijke après-strooiborrel, onder het oog van meteorologen, collega-gladheidsbestrijders en NVRD. Wendy de Wild, directeur NVRD: “Voor ons als branchevereniging is het belangrijk om meer trots bij de gladheidsbestrijders zelf te laten ontstaan. Het is toch één van de stille krachten die Nederland draaiende houden door onze wegen veilig te houden. Wat dat betreft zijn gladheidsbestrijders nog een beetje te bescheiden. Ga maar aan de term ‘strooiheld’ wennen. Super dat Infoplaza dit organiseert en aandacht besteedt aan dit vakmanschap.”

Reactie winnaar Arjan Kiwiet was zelf vooral te spreken over zijn collega’s die hem genomineerd hadden. “De gemeente had intern een video gemaakt om mij te nomineren en overal posters opgehangen. Toen moest ik toch even een keer met m’n ogen wrijven of dat wel klopte.” Zijn gouden tip om Strooiheld van het jaar te worden: “Gewoon jezelf blijven en je ding doen!”

Een greep uit de nominaties voor Arjan Kiewit:

“Hij strooit meer dan zout, hij strooit geluk!”

“Ik had nog geen sneeuw gezien dit jaar, en volgens mij hadden we dat aan Arjan te danken.”

“Je bent een levende legende, blijf zo strooien!”

Bekijk ook de aftermovie van de prijsuitreiking.