In de Menukaart staan manieren waarop je als gemeente inwoners kan helpen minder nieuwe spullen te kopen en spullen langer te gebruiken. Dit kan door de gelegenheid, persoonlijke capaciteit en de motivatie van inwoners te verbeteren. Zorg dat je je stad of dorp zo inricht dat afvalpreventie zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Zorg dat je inwoners de juiste vaardigheden hebben en communiceer over afvalpreventie op een manier die aansluit bij je doelgroep. Dit wordt toegelicht aan de hand van verschillende thema's. Voorbeelden zijn delen en lenen, tweedehands kopen, repareren, en meer. Per thema wordt ingegaan op welke gedragsinformatie nu bekend is over dit thema en welke activiteiten je als gemeente kan ondernemen.
Benieuwd naar meer informatie over de Menukaart? Volg dan tijdens het Gemeentelijke Grondstoffencongres de deelsessie over afvalpreventie.
Wil je liever direct aan de slag en kun je daar middelen voor vrijmaken binnen je organisatie? Sluit dan aan bij de koplopergroep afvalpreventie. Deze groep, die bestaat uit 8 gemeenten en 3 inzamelaars, werkt gezamenlijk aan het verminderen van huishoudelijk afval, op basis van acties uit de Menukaart. In 2023 gaan er meerdere projecten lopen, gebaseerd op acties uit de menukaart. Wil je hier meer over weten, stel je vraag dan voor 22 april.