NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Afvalinzamelaars nemen maatregelen om continuïteit inzameling te garanderen

Datum: 13-03-2020
Gisteren werd bekend dat er in heel Nederland verscherpte maatregelen gelden om het Coronavirus tegen te gaan. Het ophalen van huishoudelijk afval is een vitale maatschappelijke taak. Als het afval niet of beperkt wordt opgehaald, heeft dat grote gevolgen voor de volksgezondheid en milieuhygiëne. Afvalinzamelaars nemen nu maatregelen om de continuïteit van de inzameling van het huishoudelijk afval zo goed als mogelijk te garanderen.

 

Maatregelen
Hierbij volgt de afval- en reinigingsbranche de landelijke richtlijnen van het RIVM. Daarnaast nemen veel NVRD leden, vanwege het maatschappelijk belang van hun dienstverlening, met ingang van 13 maart een aantal preventieve maatregelen die tenminste tot en met 31 maart 2020 gelden:

  • Kantoormedewerkers werken zoveel mogelijk thuis
  • Medewerkers in inzameling en het beheer van de openbare ruimte komen niet in groepjes bij elkaar (bijv. bij start dienst, of tijdens de lunch)
  • Medewerkers met koorts of (hoge) luchtwegklachten blijven thuis
  • Bijeenkomsten vanaf 20 personen worden uitgesteld of geannuleerd
  • Afspraken met externen van minder dan 20 personen worden ook uitgesteld tenzij echt noodzakelijk

Uitvoerende taken in de openbare ruimte gaan (vooralsnog) bij de meeste leden gewoon door. Voor actuele informatie kunt u het beste terecht op de website van uw inzamelaar/gemeente.

Grondstoffencongres 2020 verplaatst
Op 19 maart aanstaande stond het Grondstoffencongres gepland. Dit evenement, dat we samen met de VNG organiseren, had maar liefst 550 aanmeldingen. Het grondstoffencongres wordt verplaatst naar een nader te bepalen datum.

Landelijke Opschoondag 21 maart
Vanochtend maakte NederlandSchoon bekend dat ook de Landelijke Opschoondag dit jaar niet door kan gaan. Het samen opruimen gaat in tegen de adviezen van het RIVM om contact tot 31 maart zoveel mogelijk te vermijden. 

Branchevoorbeeld
Afvalinzamelaar Meerlanden stelde onderstaand schema en protocol op:

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.