NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Argumentenkaart bron- en nascheiding

Datum: 03-07-2019
In veel gemeenten staat het scheiden van kunststof verpakkingsafval volop in de belangstelling. Regelmatig terugkerend thema: gaan we dit kunststof aan de bron of nascheiden? Om gemeenten bij deze afweging te ondersteunen is vanuit het Uitvoeringsprogramma VANG-huishoudelijk afval een Argumentenkaart en Optiekaart ontwikkeld.

De optiekaart is een feitelijke kaart die beschrijft wat wordt verstaan onder de opties ‘bronscheiding’ en ‘nascheiding’ die in de Argumentenkaart worden vergeleken. Om argumenten vóór of tegen te kunnen geven, moet duidelijk zijn dat iedereen het over hetzelfde onderwerp heeft. Hiervoor zorgt de optiekaart. De argumentenkaart is de kaart waar de argumenten vóór en tegen staan beschreven. Dit is geen objectieve informatie, maar zijn argumenten. In de Argumentenkaart is geen waarde toegekend aan de zwaarte van de argumenten. Hoe zwaar deze argumenten wegen, is aan de lezer.

Hoe werkt de interactieve kaart?
Per thema (milieu, principes, uitvoering en financiën) zijn argumenten voor en tegen te vinden voor zowel bron- als nascheiding. De argumenten per thema zijn op te roepen door het desbetreffende thema te kiezen. Daarnaast is informatie over ‘overig afval’ op te roepen in de Argumentenkaart. De optiekaart en de argumentenkaart zijn ook als PDF te downloaden (pdf, 419 kB). Klik hier om de interactieve kaart te openen in een nieuw venster

 

 

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.