NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Bijeenkomst Regio Noord: focus op circulariteit

Datum: 07-04-2022
Op 7 april kwamen 42 NVRD-leden bijeen voor een bijeenkomst van Regio Noord. Voor het eerst in twee jaar konden zij elkaar weer live ontmoeten. De locatie voor deze mijlpaal was de Suikerfabriek te Groningen.
​Op deze circulaire locatie volgden de deelnemers een inspirerend programma. Drie sprekers gingen dieper in op hun ervaring met het bevorderen van circulariteit, in het specifiek gericht op de circulaire ambachtscentra. 

Guus van den Berghe, Rijkswaterstaat
Guus ging dieper in op het programma rondom Circulaire Ambachtscentra en de plannen voor het komende jaar. Hierbij werd uitgebreid stilgestaan bij het adresseren en oplossen van juridische obstakels. Wanneer mag je bijvoorbeeld nog wel een stuk hout uit de container op de milieustraat halen voor hergebruik, en wanneer niet? En welke partijen mogen met ingezameld materiaal aan de slag? Op deze en meer vragen hoopt de Rijksoverheid dit jaar antwoord te hebben. 

Maarten van Dongen, Natuur en Milieu Overijssel 
Met sprekende voorbeelden zette Maarten van Dongen uiteen wat 'De WaardeRing' in Zwolle zo bijzonder maakt. "Wij begonnen vanuit een andere denkwijze. Wij worden geen circulair ambachtscentrum, maar een circulair ambachtsnetwerk. Laten we eerst samen gaan werken, dan vinden we onze locatie later wel." Met negen sprekende voorbeelden nam Maarten de zaal mee in het ambachtsnetwerk dat nu gevormd is. Zo openden er twee zogenaamde 'schatkamers' in het centrum van Ommen en Zwolle, waar de pareltjes uit de kringloopwinkel te vinden zijn. Ook specifieke grondstofstromen worden niet vergeten: afgedankte cd's krijgen een nieuw leven als kaarshouder bij Bolsius, ingeleverd kaarsvet wordt omgesmolten tot nieuwe kaarsen en synthetische dekbedden blijken de perfecte vulling voor bokszakken. 

Carolina Vogel, gemeente Groningen
Als laatste spreker betrad Carolina Vogel, projectleider bij de gemeente Groningen, het podium. Gemeente Groningen is één van de winnaars van de prijsvraag Circulaire Ambachtscentra, waar ook de NVRD bij betrokken is. De gemeente heeft een circulariteitshub voor ogen. "In de circulariteitshub verbinden wij grondstoffen, stakeholders en bedrijven om nieuwe toepassingen en businessmodellen te lanceren. We hebben nog geen fysieke hub, maar dit houdt ons niet tegen om 'gewoon te doen'. Hergebruik is daarbij ons sleutelwoord: we laten bijvoorbeeld van het plastic op het afvalbrengstation, bankjes voor in de openbare ruimte maken." 

Afscheid Maarten Goorhuis
Maarten Goorhuis woonde deze bijeenkomst bij als, zoals hij het zelf noemde, 'vrijwilliger van de NVRD'. De senior beleidsmedewerker verruilt na 23 jaar de NVRD voor de Stichting Pieterpad. Een groot deel van zijn tijd nam hij plaats in het bestuur van Regio Noord. Medebestuurslid Miriam Hall, gemeente Groningen, zette hem in het zonnetje en noemde hem een 'icoon uit de branche'.

De presentaties 

Meer nieuws

Meer artikelen lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerd nieuws te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.