NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

CO₂ cheque voor minister van Veldhoven

Datum: 01-12-2019
Op 29 november bestond de branchevereniging voor kringloopbedrijven (BKN) 25 jaar. Dit werd uitbundig gevierd met een jubileum-event in de vorm van een duurzaamheidsfestival. Het hoogtepunt tijdens dit event was het uitreiken van een CO₂ cheque aan minister van Veldhoven.

Iedereen die spullen inlevert of koopt bij een kringloopwinkel levert een bijdrage aan het milieu. Door spullen nog een tweede (of derde of vierde…) leven te bieden wordt er én minder afval geproduceerd én hoeft er niets nieuws geproduceerd te worden. Van de bijna 140 miljoen kilo aan goederen die per jaar worden opgehaald door de 100%kringloopwinkels, wordt 83% opnieuw verkocht of hergebruikt. Dit scheelt 123 miljoen CO2 uitstoot, waarmee de 100%kringloopwinkels een grote positieve bijdrage leveren aan een beter milieu.

Leonie Reinders, directeur van BKN, licht toe: ‘Kringloopbedrijven zijn erg belangrijk in deze tijd waarin het onderwerp klimaat hoog op de agenda staat. Door het overhandigen van de cheque willen we meer bewustzijn creëren voor het belang van bewust omgaan met onze grondstoffen. Tweedehands winkelen in plaats van nieuwe spullen kopen is een hele goede en makkelijke stap op weg naar een volledig circulaire samenleving. Uit onlangs uitgevoerd onderzoek blijkt dat maar liefst 77% van de Nederlanders open staat voor de aanschaf van 2e hands spullen. Daar moeten we meer gebruik van maken’. Minister van Veldhoven: ‘Alles wat we niet weggooien, hoeven we niet te verbranden en niet opnieuw te maken. Kringloop is goed voor het milieu’.

BKN staat voor een circulaire economie, een inclusieve samenleving en een professionele kringloopbranche. Leden van de BKN zijn door hun product- en materiaalhergebruik, reparatie en upcycling activiteiten koplopers in duurzaamheid. Daarnaast zijn Kringloopbedrijven een plek waar mensen die op wat voor manier dan ook hulp nodig hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een werkplek, dit kunnen krijgen. Dit maakt dat kringloopbedrijven overheden kunnen helpen met het realiseren van de doelstellingen op het gebied van milieu en werkgelegenheid.

 

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.