NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Consumentencampagne tijdens Week van de Veiligheid om li-ion batterijen apart in te leveren

Datum: 23-03-2023
Tijdens de Week van de Veiligheid start een campagne om consumenten en bedrijven te stimuleren om losse batterijen en elektrische apparaten met li-ion batterijen in te leveren bij een van de vele inleverpunten in Nederland, zodat deze niet bij het restafval belanden.

Begin juni vindt de Week van de veiligheid binnen de afvalbranche plaats, waarin een veilige werkomgeving centraal staat. De laatste maanden vormen verkeerd afgedankte li-ion batterijen, zoals accu's van elektrische fietsen, een steeds groter veiligheidsrisico in onze branche. Door deze af te geven bij een inleverpunt in winkels en gemeentelijke milieustraten, worden ze veilig vervoerd naar een speciale verwerker die ze op de juiste manier verwerkt, tot nieuwe grondstoffen. De campagne is een initiatief van de Taskforce Batterijbranden.

Inleveren voorkomt beschadiging
Losse batterijen en afgedankte elektronische apparaten met een vaste (inwendige) accu of batterij kunnen worden ingeleverd bij één van de inleverpunten van Stibat of Wecycle in winkels en gemeentelijke milieustraten. Voor bedrijven zijn er ook diverse opties om veilig en gratis van elektrisch afval af te danken via wecyclevoorbedrijven.nl. Vervolgens kunnen de afgedankte apparaten en batterijen worden verwerkt tot grondstoffen. Met de gescheiden inzameling wordt voorkomen dat batterijen beschadigd raken en daardoor instabiel kunnen worden. Dit risico kan optreden als batterijen tussen het restafval belanden. Bij normaal gebruik of bij het gescheiden inleveren treedt dit niet op.

Campagne promotie lokale inleverpunten elektrisch afval
De laatste jaren is er een sterke groei in het gebruik van oplaadbare li-ion batterijen. Denk hierbij aan losse batterijen, mobiele telefoons of e-smokers. Tegelijkertijd zijn er nu ook veel meer lokale inleverpunten voor consumenten en bedrijven waar ze makkelijk kunnen worden ingeleverd. Met een landelijke radio- en social mediacampagne worden deze apparaten en losse batterijen en de vele inleverpunten extra onder de aandacht gebracht. Bedrijven krijgen in aanloop van de campagne een Stibat Batterij Bewaarbox Zakelijk aangeboden. Met de vele inleverpunten wordt afdanken gemakkelijk.

Taskforce Batterijbranden
De Taskforce heeft een Plan van Aanpak opgesteld met daarin een aantal actiepunten waaronder bovengenoemde campagne. Bekijk het volledige Plan van Aanpak hier.

De Taskforce Batterijbranden bestaat uit Stibat Services, Vereniging Afvalbedrijven (VA), Nederlandse Vereniging van Afval en Reiniging Diensten (NVRD), Branche Vereniging Recycling Breken en Sorteren (BRBS), Transport en Logistiek Nederland (TLN), Nederlandse Recycling Federatie (NRF) en Stichting OPEN en is opgezet om zoveel als mogelijk (apparaten met) li-ion batterijen separaat in te leveren. 

Meer nieuws

Meer artikelen lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerd nieuws te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.