NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Derde kennismiddag met kunststof-verpakkers, producenten en retailers

Datum: 10-11-2022
In oktober 2021 is de NVRD gestart met een eerste kennismiddag voor kunststof-verpakkers, producenten en retailers. Ons doel: kennis maken met en leren van elkaar, elkaars processen en elkaars uitdagingen. Dinsdag 8 november was alweer de derde kennismiddag, dit keer bij ons lid ROVA in Zwolle.
Eerste kennismiddag
Tijdens de eerste bijeenkomst in oktober 2021 heeft de Wageningen Universiteit een presentatie gegeven over het rapport: “Recyclebaarheid van Nederlandse kunststofverpakkingen”. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de NVRD en vormde de aanleiding om het gesprek te starten met kunststof-verpakkers, producenten en retailers.

Tweede kennismiddag
Op verzoek van de deelnemers hebben we daarna in april 2022 een bezoek gebracht aan de Kunststof Sorteer Installatie (KSI) in Heerenveen en het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP). Hier konden de deelnemers met eigen ogen zien hoe grote hoeveelheden plastic ingezameld, gesorteerd en gerecycled worden. 

Derde kennismiddag
Dinsdag 8 november was het thema: communicatie over afvalscheiding richting inwoners / consumenten. Waar gemeenten en publieke bedrijven communiceren met inwoners, communiceren producenten richting consumenten. Coert Peters en Corina Hendriks van ROVA hebben de deelnemers meegenomen in de wereld van de publieke afvalzorg. Aan welke knoppen kunnen gemeenten draaien om inwoners goed hun afval te laten scheiden? Wat is daarvoor de beste manier van communicatie? Onderwerpen als diftar en omgekeerd inzamelen, maar ook de ervaringen van campagnes, zoals Terugwinnaars en 100-100-100, zijn hier uitvoerig besproken. 

Tijdens de bijeenkomst gingen de deelnemers ook zelf aan de slag met het scheiden van PMD om zo te ervaren hoe moeilijk het soms is voor inwoners. Ze kregen van ons de basis voor PMD, namelijk: 'Is het een verpakking?' en 'Is het leeg?'. De echte hersenkrakers: een slagroomspuitbus, sondevoeding met aanhangende doseringsslang, foam en een kledinghanger. Tijdens de discussie kwam ook de complexiteit van het systeem ter sprake. Soms blijken keuzen over ‘wel/niet in de pmd-container’ namelijk meer financieel en systeem-technisch gedreven, dan vanuit recyclebaarheid. De vraag die blijft hangen: hoe kunnen we dit vereenvoudigen?

Ter afsluiting hebben we de overslaglocatie van ROVA bezocht, zodat de deelnemers een visuele inspectie van een inkomende PMD-vracht konden aanschouwen. Wij bedanken ROVA voor de gastvrijheid en kijken terug op een succesvolle bijeenkomst. Er komt zeker een vervolg! Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.