NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Doe ook mee met de Verspillingsvrije Week

Datum: 03-06-2021
De Verspillingsvrije Week vindt dit jaar plaats van 7 - 13 september. In deze week vraagt de stichting Samen Tegen Voedselverspilling aandacht voor minder voedselverspilling. Natuurlijk kunnen ook gemeenten meedoen om zoveel mogelijk inwoners hiervoor te enthousiasmeren. Lees meer en meld jouw gemeente nu aan!

Ook dit jaar gaan we weer voor een succesvolle Verspillingsvrije Week. Met verschillende acties door het hele land. Maar liefst 67 partners deden vorig jaar mee en naar schatting 2 miljoen Nederlanders gingen aan de slag om minder voedsel te verspillen. Om dit succes voort te zetten, zijn er ook dit jaar weer zoveel mogelijk deelnemers nodig. Consumenten, maar ook bedrijven, organisaties én gemeenten. Want alleen samen maken we meer impact en wordt de verspillingsvrije beweging groter.

 Partner worden als gemeente
Gemeenten kunnen zich gratis aanmelden als partner van de Verspillingsvrije Week door te mailen naar week@samentegenvoedselverspilling.nl. Als partner kun je allerlei handige materialen en tools inzetten om jullie actie in de week te verstevigen.

Kant-en-klare informatie en tools
De menukaart (pdf) geeft een overzicht van in te zetten materialen en laat zien welke communicatiemiddelen er beschikbaar komen. De menukaart is via deze link te downloaden. Zoals gratis hulpmiddelen voor in de keuken als het Eetmaatje (portiemaatbeker voor pasta en rijst) en de Ja-Nee Koelkaststicker (sticker die laat zien waar je 12 veelgebruikte producten het beste bewaart). Deze hulpmiddelen kunnen worden uitgedeeld onder inwoners van de gemeente. Bijvoorbeeld als onderdeel van een eigen actie tegen voedselverspilling. De tools zijn nog steeds te bestellen, zolang de voorraad strekt. Dus bestel snel!

Nieuw: Op zoek naar Verspillingsvrije Helden
Samen Tegen Voedselverspilling gaat in aanloop naar de week op zoek naar Verspillingsvrije Helden: de gewone Nederlander die thuis al goed bezig is om minder te verspillen. Deze voorbeelden kunnen vooraf anderen inspireren en een aantal van deze helden lichten we uit in de week. Jouw gemeente kan deze oproep uitzetten via sociale media en eventueel ook eigen Verspillingsvrije Helden kiezen en aandacht geven. In de menukaart staat een voorbeeldtekst voor een oproep.

Halvering verspilling
Om minder voedselverspilling te realiseren, bundelen bedrijven, organisaties en gemeenten hun krachten in de stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ voor het bereiken van een gemeenschappelijk doel: voedselverspilling verminderen met 50% in 2030 ten opzichte van 2015. Een mooi middel om dit doel te bereiken is de Verspillingsvrije Week. In deze week worden consumenten extra gestimuleerd om voedselverspilling te voorkomen. Bij de consument thuis is veel winst te behalen: 34 kilo vast voedsel per persoon per jaar. Omgerekend in geld is dat 120 euro. Bovendien verlaag je je milieu-impact als consument tot wel 9% als je minder verspilt.

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.