NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Eerste werkbijeenkomst Benchmark Huishoudelijk Afval

Datum: 16-06-2022
Ruim 50 deelnemers kwamen samen in de Jaarbeurs van Utrecht voor de eerste werkbijeenkomst van de Benchmark Huishoudelijk Afval van 2022. Zij gingen aan de slag met eigen data en werden meegenomen in het verhaal van experts uit diverse grondstofketens.
Na de kick-off in de ochtend ging men in groepjes uiteen om bevindingen en ervaringen te delen. Gevorderden gingen dieper in op de stof en bogen zich over bijplaatsingen, GFT in de hoogbouw en kwaliteitsborging grondstoffen. Voor beginners ging Folkert Starreveld dieper in op het gebruik van de benchmark. 

Zeepkist
Na de lunch beklommen drie deelnemers de denkbeeldige zeepkist. Kaj Mierop (Avalex), Bram van Roon (Rd4) en Ine Wilms (gemeente Breda – afvalservice) deelden hun ervaringen met respectievelijk een nieuwe manier van bijplaatsingen controleren, de verbetering van GFT kwaliteit en het opzetten van een circulair ambachtscentrum. Afsluitend nam Isa Bruijnen het woord, afstudeerder en aankomend trainee bij de gemeente Zwolle, waarbij zij een korte toelichting gaf op haar afstudeeronderzoek naar bijplaatsingen. 

Experts aan het woord
Om de deelnemers met een veel kennis en inspiratie terug naar huis te sturen, betraden drie experts het podium. Hielke van den Brink, directeur van PRN, nam de deelnemers mee in het proces van papierverwerking. Hij deelde ook de trends die PRN ziet op de papiermarkt; zo ervaren ook zij een grondstoffentekort en zien zij steeds meer moeilijk recyclebare verpakkingen op de markt komen. 

Na Hielke nam Jan van Hirtum van Maltha Glasrecycling het stokje over. Bij Maltha Glasrecycling zorgen ze dat ingezameld glas steeds weer een nieuw leven krijgt. De grootste stoorstromen daarbij zijn stenen kruiken, hittebestendig glas en vlakglas. Jan gaf aan graag met gemeenten in gesprek te gaan en werkt toe naar een scheidingswijzer voor de glasstroom. 

Afsluiter van de dag was Diederik Notenboom, werkzaam bij HVC. Met zijn verhaal over de klimaatimpact van het afvalbeleid van gemeenten vertaalde hij de toekomstige wet- en regelgeving* vanuit Europa naar onze branche. Het gepresenteerde Grondstoffenkompas geeft op een gestructureerde manier impactinformatie van de gehele verwerkingsroute van grondstoffen.  

* De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven die meer dan 250 medewerkers, meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar en/of meer dan 20 miljoen euro op de balans hebben te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. 



Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.