NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

In 2023 producentenverantwoordelijkheid voor textiel

Datum: 25-05-2021
Onlangs heeft staatssecretaris van Veldhoven een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de voortgang van het Beleidsprogramma Circulair Textiel. In deze brief wordt onder meer een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor consumentenkleding, bedrijfskleding en huishoud- en woningtextiel aangekondigd die in 2023 in werking moet treden.

De doelstelling van de UPV is om in 2025 50% van het afgedankte textiel opnieuw te gebruiken door middel van producthergebruik en recycling, waarvan tenminste 20% producthergebruik. In 2030 moeten deze percentages verder groeien naar 75%, respectievelijk 25%. Ook zijn er doelstellingen opgenomen voor het aandeel binnenlands producthergebruik (10% in 2025 en 15% in 2030) en voor het aandeel vezel-tot-vezel recycling (25% in 2025 en 33% in 2030).

De UPV wordt de komende tijd in overleg met de belanghebbende partijen verder vormgegeven, waarbij onderwerpen als specifieke uitzonderingen, tarifering en tariefdifferentiatie, het goed meenemen van e-commerce en de governance-structuur worden uitgewerkt. De NVRD is onderdeel van het Netwerkoverleg textiel, waarbinnen de producentenverantwoordelijkheid voor textiel samen met de andere betrokken stakeholders in de komende periode verder zal worden uitgewerkt.

De volledige brief met alle bijlagen is hier vinden.

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.