NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Internetconsultatie Ontwerpbesluit Single Use Plastics

Datum: 09-07-2020
Het Ontwerpbesluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik en een bijbehorende wijziging van het Besluit beheer verpakkingen 2014 heeft betrekking op Europese regelgeving (Single Use plastic richtlijn) die ook in Nederland moet worden geïmplementeerd.

Het betreft maatregelen gericht op de kunststofproducten die het meest op Europese stranden worden aangetroffen en samen goed zijn voor 70% van het zwerfafval op de stranden van de EU. Het besluit omvat een verbod op producten waarvoor minder schadelijke alternatieven voorhanden zijn zoals wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes, ballonstokjes en ballonnen maar ook doelstellingen voor de gescheiden inzameling van kunststof drankflessen en uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor onder andere kunststofverpakkingen, ballonnen en sigarettenpeuken. Dit betekent dat producenten verantwoordelijk worden voor bewustwordingsmaatregelen, de kosten van inzameling van deze producten via openbare inzamelsystemen en het opruimen van het zwerfafval van deze producten. De maatregelen variëren per productgroep

Iedereen kan tot en met 9 augustus 2020 via deze website reageren op dit besluit. De NVRD zal zeker gebruik maken van deze mogelijkheid.

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.