NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Invoering JA/JA stickers door gemeente Amsterdam niet onrechtmatig

Datum: 24-09-2019
De invoering van een systeem met JA/JA stickers door de gemeente Amsterdam is niet onrechtmatig tegenover de verspreiders van ongeadresseerd reclamedrukwerk. De vorderingen van een aantal ondernemers zijn afgewezen. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag in hoger beroep beslist.

In de gemeente Amsterdam is sinds 1 januari 2018 een verordening van kracht die inhoudt dat ongeadresseerd reclamedrukwerk slechts mag worden bezorgd als op de brievenbus een JA/JA sticker is aangebracht (opt-in-ststeem). Voorheen mocht ongeadresseerd reclamedrukwerk worden bezorgd tenzij de geadresseerde een NEE/JA of NEE/NEE sticker had aangebracht (opt-out-systeem). Een aantal ondernemers die reclamedrukwerk ongeadresseerd verspreiden heeft in een civiele procedure onder meer schadevergoeding gevorderd van de gemeente Amsterdam. Zij menen dat de overgang naar het nieuwe systeem onrechtmatig is.
Net als de rechtbank wijst het hof hun vorderingen af. De gemeente was bevoegd het nieuwe systeem in te voeren, het systeem vormt geen inbreuk op eigendomsrechten van de ondernemers, de Richtlijn oneerlijke handelspraktijken is op het systeem niet van toepassing en het systeem is niet in strijd met de Postwet. Ook heeft de gemeente geen beginselen van behoorlijk bestuur geschonden. Klik hier voor de uitspraak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.