NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Meerdere afvalinzamelaars schalen af door personeelstekort

Datum: 14-07-2022
De combinatie van krapte op de arbeidsmarkt, vakanties en extra uitval door corona-besmettingen speelt op steeds meer plaatsen in het land op. Diverse leden van de NVRD hebben inmiddels maatregelen moeten nemen in verband met een personeelstekort.
Vakantie, iedereen kijkt ernaar uit. Echter is deze periode voor veel sectoren vaak ook een uitdagende tijd als het aankomt op personele bezetting. Nu vakanties samenvallen met een toenemende krapte op de arbeidsmarkt en extra uitval in verband met corona-besmettingen, ontkomen veel gemeenten en inzamelaars er niet aan om met maatregelen te komen. “Wij verwachten dat er nog meer gaat worden afgeschaald de komende weken”, aldus NVRD directeur Wendy de Wild.

De planners puzzelen erop los, uitzendbureaus worden ingeschakeld en waar het kan springt het kantoorpersoneel bij. Gemeenten en inzamelaars zetten alles op alles om de impact op de afvalinzameling zo veel mogelijk te beperken. Ondanks deze inspanningen kan het deze zomer voorkomen dat afval minder vaak of op een ander moment zal worden opgehaald. Een gebruikelijke eerste stap is het afschalen van de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (gft) van één keer per week naar één keer per twee weken.

Krapte op de arbeidsmarkt
Zowel landelijk als regionaal neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe en ook onze sector ervaart hier de gevolgen van. Om de impact van deze krapte zo veel mogelijk te beperken is er onder andere aandacht voor landelijke wervingscampagnes, nieuwe technologische ontwikkelingen en intensievere samenwerkingen met scholen en andere opleidingsinstituten. Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.